ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ


08/06/18

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός γλύπτης  Θόδωρος Παπαδημητρίου

Η κηδεία του θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Ιουνίου στον Άγιο Νικόλαο Ρηγίλλης στην Αθήνα.

O Θόδωρος τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο το 1949 και το 1951 πέτυχε στις εξετάσεις για την είσοδο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνέχισε με υποτροφία για το Παρίσι, όπου φοίτησε για 3 ακόμα χρόνια στην Εcole S. Des Beaux-Arts.  Μετά την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα έφυγε για το Σαν Φρανσίσκο όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο California State. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση και το 1980-1998 έγινε καθηγητής πλαστικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Το 2007 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. και το 2013 Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

1931     • Γεννήθηκε στο Αγρίνιο

1952-58 • Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών

1959-62 • Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole des Beaux-Arts, στο Παρίσι

1972      • Διδάσκει γλυπτική στο California State University, ως επισκέπτης Καθηγητής

1980-98 • Καθηγητής Πλαστικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.

2007      • Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π.

Ο γλύπτης Θόδωρος είχε πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και διακρίσεις. Έργα του υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε αρκετούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά στο κοινό, όπως η σύνθεσή του «Το Ωρολόγιον του ΜΕΤΡΟ» στο σταθμό της Πλατείας Συντάγματος (2001), Σκηνικό Περιβάλλον για την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1983), Γλυπτό-Έπαθλο για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας «Καλύτερο περιβάλλον στη Βιομηχανία» (1987), «Δωδεκάκτινος Τροχός Ισορροπών σε Συρματόσχοινα με Αντίβαρο Σφαίρα» (1993) , Επιλογή του γλυπτού «Νίκη 67» για το νέο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες  (1994),  «Ολυμπιακό Δίπτυχο» στην πρόσοψη του κτιρίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λεωφόρος Κηφισίας Χαλάνδρι (1996), «Μετέωροι Δείκτες», γλυπτική σύνθεση στο νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ.α.

Τα αγαλματίδια για το βραβείο Διδώ Σωτηρίου της Εταιρείας Συγγραφέων ήταν δικό του έργο (δωρεάν προσφορά)

 

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ :

1965 -Βραβείο Ροντέν, στην Μπιενάλε Νέων, Παρίσι

1966 -Α’ Βραβείο Γλυπτικής της Στέγης Καλών τεχνών & Γραμμάτων, Αθήνα

1972 -Χορηγία Ford Foundation, για μελέτη και εργασία στη γλυπτική

1973 -Χορηγία Ι.Β.Μ. για τη Διεθνή Διάσκεψη Design του Aspen, Κολοράντο, Η.Π.Α.

1997 -Grand Prix στο 42ème Salon d’Art Contemporain, Montrouge, Paris.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ:  

«Ένας γλύπτης στην Αγορά» (Ύψιλον 1981)

«Στίγματα πορείας (Ίχνη στην Άμμο των Λέξεων)» (Εστία 1984)

«Ίχνη» (Καστανιώτης 1988)

«Ένας γλύπτης στον αέρα» (Ύψιλον 1989)

«Ανα-Κατάληψη» (Ύψιλον 1992)

«Λόγοι» (Αιγόκερως 1994).

«Στίγματα πορείας-- Αναζητήσεις στην Τέχνη και την Παιδεία. Εκδ. ΕΜΠ. 2012

 

Άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες, κυρίως στην εφ. Τα Νέα.

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΡΑΦ ΦΑΓΙΑΝΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΡΑΦ ΦΑΓΙΑΝΤ

09/02/16
Οι λέξεις δεν αποτελούν έγκλημα. Η Σαουδική Αραβία οφείλει να ελευθερώσει τον Άσραφ Φαγιάντ, η καταδίκη σε θάνατο του οποίου μετατράπηκε σε βαρύτατη ποινή φυλάκισης