ΒΡΑΒΕΙΑ 2020 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Στον Χάγκεν Φλάισερ & στον Ρόντρικ Μπίτον
τα Βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος της Εταιρείας Συγγραφέων

Βραχείς κατάλογοι για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα
σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και πεζογράφο

 

Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  
τα Βραβεία 2020 συνοδεύει ειδική έκδοση για το ιστορικό των βραβείων και περιλαμβάνει ανθολογία όπου μέλη της Εταιρείας αυτο-ανθολογούνται                                                    


ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 2020 Εταιρειας Συγγραφέων

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει o άλλοτε μαθητής του και νυν συνάδελφος Ιάσονας Γ. Χανδρινός. Το ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Διδώ Σωτηρίου και ο ανιψιός της Νίκος Μπελογιάννης υπήρξαν ευεργέτες της Εταιρείας Συγγραφέων. Δώρισαν στο Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διαμέρισμα στην οδό Κοδριγκτώνος με την προϋπόθεση να στεγάζει τα γραφεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Το γλυπτό του βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο (Θεόδωρο Παπαδημητρίου).

Ο Χάγκεν Φλάισερ (Hagen Fleischer) γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε (Ιστορία, Επικοινωνία/ΜΜΕ) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1979 δίδαξε Ιστορία του 20ού αιώνα (στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών) και ήταν πιθανώς ο πρώτος που εισήγαγε τη δεκαετία του ’40 – και αποσιωπημένες ή λογοκριμένες θεματικές – στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το 1985 έγινε (και) Έλληνας πολίτης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά προγράμματα και επιτροπές έρευνας, λ.χ., στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών που διερεύνησε το παρελθόν του Αυστριακού προέδρου Kurt Waldheim (1987-88), στην European Scientific Foundation με αντικείμενο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1994-2005), στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα γερμανικά πολεμικά χρέη (Ουάσιγκτον, State Department, 1998), στην Έκθεση για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ (Αμβούργο κ.α., 2001-2004). Τον Απρίλιο 2010 επισκέφθηκε με 17 νέους ιστορικούς το Βερολίνο και άλλους γερμανικούς τόπους μνήμης του Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Από τους καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε επανειλημμένα στη δημόσια τηλεόραση. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 μελέτες. Πρόσφατα βιβλία του: Οι πόλεμοι της μνήμης. Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία (42012) και Πόλεμος και μεταπολεμικά χρόνια. Ο δύσκολος γερμανοελληνικός αιώνας (2020 στα γερμανικά, σχεδιάζεται ελληνική έκδοση). Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ τον τίμησε με τριήμερο συνέδριο (2012) και συλλογικό τόμο Η μακρά σκιά της δεκαετίας του ’40. Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση – Εμφύλιος (2015).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΑΙΔΑΛΟΣ 2020 Εταιρειας Συγγραφέων

Το Βραβείο Δαίδαλος 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα και την επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει ο συγγραφέας, διευθυντής του ΜΙΕΤ και μέλος της Εταιρείας Διονύσης Καψάλης. Η Εταιρεία έχει πολλαπλές συνδέσεις με το όνομα του αρχιτέκτονα του λαβύρινθου και κατασκευαστή μυθικών εξαρτίσεων για πτήσεις, η επικινδυνότητα των οποίων προσιδιάζει στη λογοτεχνία. Το γλυπτό του βραβείου Δαίδαλος έχει φιλοτεχνηθεί από την εικαστικό, συγγραφέα και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Ηρώ Νικοπούλου.

Ο Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Peterhouse (Πανεπιστήμιο του Cambridge) και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ώς το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London και από το 2012 ώς το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου από το 2018 παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996)· Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (2003)· Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (2020). Το 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του επέδωσε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας». Εκλέχτηκε στη θέση A.G. Leventis Visiting Professor in Greek στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Το επόμενο βιβλίο του, The Greeks: A Global History, προβλέπεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2021.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ 2020 Εταιρειας Συγγραφέων

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη (Πρόεδρο της Επιτροπής) και Αριστέα Παπαλεξάνδρου.
(εκδόσεις 2019, κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)


Αθηνά Βογιατζόγλου, Ερωτοπαίγνια, Κέδρος

Γεώργιος Γιαννούτσος, Προσωρινό, Όταν                              

Φιλία Κανελλοπούλου, Τα μέσα μου, Οροπέδιο

Μαριάνα Λαλαούνη, Έρμαιο, Μανδραγόρας

Νατάσα Πανδή, 24 ποιήματα για τη μετακόμιση, Μελάνι

Φώτης Σκουρλέτης, Φαντάσματα, Βακχικόν

Μάριος Χατζηπροκοπίου, Τοπικοί Τροπικοί, Αντίποδες

 

σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του βραβειου Βαρβερη

Το 2019, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, κυκλοφόρησαν αρκετά και ενδιαφέροντα ποιητικά βιβλία. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές παρουσίασαν συλλογές πολλά υποσχόμενες για τη μελλοντική τους πορεία. Η επιτροπή του βραβείου Γιάννη Βαρβέρη, παρά τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, συνήλθε αρκετές φορές. Κατόπιν πολλών συζητήσεων και προβληματισμών, και με κριτήριο πάντα την αρτιότητα και τη δυναμική του ποιητικού τους λόγου, επέλεξε τα βιβλία στον βραχύ κατάλογο του Βραβείου Γιάννη Βαρβέρη 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων. Χωρίς να υποτιμά άλλα βιβλία και τους δημιουργούς τους, που δεν συμπεριλήφθηκαν, η κριτική επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

Η Αθηνά Βογιατζόγλου, στην πρώτη της ποιητική συλλογή, με λόγο πηγαίο, μετουσίωσε σε ποίηση το προσωπικό βίωμα, την εμπειρία και την επιθυμία, μετερχόμενη τρόπους λυρικούς, όπου το παίγνιον του έρωτα, που καθορίζει κάθε στιγμή της ζωής μας, μετατρέπεται σε ποιητικόν παίγνιον γραφής.

Ο Γεώργιος Γιαννούτσος, με ρέοντα ποιητικό λόγο, στοχάζεται τα συμβαίνοντα στον βίο. Παρακολουθώντας με πλάγια ματιά, κάθε στιγμή προβληματίζεται για τη ζωή, τον θάνατο, τον χρόνο. Αυτός ο προβληματισμός βρίσκει την έκφρασή του στην αντίστιξη του προσωρινού που μεταπίπτει σε μόνιμο.

Η Φιλία Κανελλοπούλου μετουσιώνει τα έντονα συναισθήματα σε ποίηση, με λόγο λιτό, αλλά δραστικό. Αμφισβητώντας κατεστημένες αξίες προβάλλει την άλλη όψη της ζωής και των πραγμάτων. Αυτοκαθοριζόμενη στο κέντρο ενός καθημερινά μεταβαλλόμενου κόσμου οριοθετεί εκ νέου την κάθε έννοια και πράξη.

Η Μαριάνα Λαλαούνη, με ώριμο, συχνά εξομολογητικό, λόγο μάς αποδίδει ποιητικά την γεωγραφία του έρωτα και των συναισθημάτων που προκαλεί. Η αρχή και το τέλος, αλληλοδιαδεχόμενα, επανακαθορίζουν την ύπαρξη, δίνοντάς της νέο κάθε φορά νόημα.

Η Νατάσα Πανδή δημιουργεί τον ποιητικό της κόσμο μέσα από την περιπλάνησή της σε εξωτερικούς, αλλά και εσωτερικούς χώρους. Σε σπίτια όπου ζήσαμε, επιθυμήσαμε και αφήσαμε ένα μέρος τού είναι μας, ορίζοντας τον εαυτό μας σε σχέση με την ύπαρξη, αλλά και την απουσία του άλλου.

Ο Φώτης Σκουρλέτης, με οδηγό την ποίηση, αναζητά τη διέξοδο για τη λύτρωση, από το βάρος της μνήμης και από τον πόνο της ανάκλησής της, από τις πληγές που μας τυραννούν, αλλά ταυτόχρονα μας χαρίζουν αυτογνωσία και εμπειρία για το υπόλοιπο του βίου.

Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου, με δεξιοτεχνικές ανατροπές, παρωδεί κατεστημένες βεβαιότητες και αξίες. Ο λόγος του με εσωτερικό ρυθμό και μέτρο, μέσω της ποιητικής φόρμας, συνομιλεί με τον λόγο και τον τρόπο παλαιοτέρων. Σκηνοθετημένος ως μικρή ιστορία-δρώμενο, επιτελούμενος, επιτελεί.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 

ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ MENH ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ 2020 Εταιρειας Συγγραφέων

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη (Πρόεδρο της Επιτροπής), Μαρία Φακίνου και Κώστα Χατζηαντωνίου.  

(εκδόσεις 2019 κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)


Ισμήνη Ζαγοραίου, Εξ απροόπτου έρωτες, Βακχικόν

Γιώργος Θάνος, Τα καύκαλα, Ιωλκός

Βάσω Καλαντίδου, Στην πέτρα χαραγμένα, Ενύπνιον

Δήμητρα Λουκά,  Κόμπο τον κόμπο, Κίχλη

Μιχάλης Μαλανδράκης, Patriot, Πόλις

Άγγελος Μανουσόπουλος, Στην πόλη των ξένων, Bell

Γεωργία Μιχαλαριά, Εκτροφείο θηραμάτων, Γκοβόστης

 

σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του βραβείου ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ

Οι νέοι και νέες συγγραφείς, που διακρίθηκαν το 2019, έχουν αξιοσημείωτη και μάλλον ποικίλη διαδρομή, πριν από την πρώτη τους εκδοτική εμφάνιση, γεγονός που δεν επιτρέπει να τους θεωρούμε μέλη της ίδιας γενιάς. Ωστόσο, μια σειρά κοινών χαρακτηριστικών μπορεί να οδηγήσει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για τις τάσεις στην πεζογραφία του καιρού μας. Η γραφή ως τέχνη που αντιμάχεται τη λήθη και μετουσιώνει τον χρόνο ή αποκαθιστά αδικίες και ελλείψεις της ζωής, με ρεαλιστικό αλλά ευφάνταστο, συχνά συγκινητικό τρόπο, είναι το πρώτο απ’ αυτά. Η αναζήτηση της προσωπικής αλήθειας, το αντίκρισμα του θανάτου, ο δυνατός αφηγηματικός ρυθμός, οι αντισυμβατικοί χαρακτήρες που συνομιλούν με μεγάλα ερωτήματα, δεσπόζουν στα βιβλία που ξεχωρίζουν. Μπορεί να μη σημειώνεται κάποιος νέος, ευφυής τρόπος ως προς τη διαπραγμάτευση των καίριων θεμάτων της εποχής μας (οικονομική κρίση, μετανάστευση, διάλυση αλλά και εκ νέου συζήτηση περί των ταυτοτήτων), ωστόσο η αφομοίωση και το ξεπέρασμα του μεταμοντέρνου και η αναψηλάφηση του πραγματικού (συνήθως μέσα στο πλαίσιο της επαρχίας και της οικογένειας που βιώνονται από την ασφυκτική τους πλευρά) βρίσκουν όχημα διαφυγής είτε στο παράδοξο είτε στην εξομολόγηση, όπου το βίωμα μεταβολίζεται και η πλάνη γίνεται μέσο επιβίωσης σέ έναν άγριο κόσμο. Ο φόβος και το παράλογο, που με τις καταστάσεις του αντικαθιστά συχνά την πλοκή, ο έρωτας ως μόνη γέφυρα ζωής και θανάτου, η αντίσταση στα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά και η παρουσία ηθογραφικών στοιχείων, η καταγωγή ως άχθος, κυριαρχούν σε έναν κόσμο τραχύ, που η μόνη του λείανση είναι τα δυνατά πάθη και τα ένστικτα, άγρια ή ευγενή. Σε ένα θηριώδες περιβάλλον, η περιγραφή του μοιάζει ο μόνος τρίτος δρόμος, ώστε ο άνθρωπος να ξαναβρεί έναν τόπο οικείο, όπου να μην είναι ούτε θύμα ούτε θύτης. Προφανώς, με μια τέτοια αφετηρία, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προσληφθεί προσεχώς, από τη νέα γενιά της πεζογραφίας μας, η νέα συνθήκη, η συνθήκη της πανδημίας που ζούμε.

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων θερμά ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό. Ευχαριστίες πρωτίστως οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη της αναβαθμισμένης προβολής των Βραβείων εν μέσω πανδημίας. Τα υγειονομικά μέτρα δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση τελετής για την απονομή των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, που είχε οριστεί για τα τέλη Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Η παρουσίαση των Βραβείων θα γίνει διαδικτυακά στις αρχές του επόμενου έτους.

20ο Διοικητικό Συμβούλιο (5 Μαΐου 2019)

Γιώργος Χουλιάρας, Πρόεδρος
Ιωσήφ Βεντούρας, Αντιπρόεδρος
Αγγελική Στρατηγοπούλου, Γενική Γραμματέας
Μαρίζα Ντεκάστρο, Ταμίας
Μαρία Κούρση, Μέλος
Φαίδων Ταμβακάκης, Μέλος
Έλενα Χουζούρη, Μέλος                                                      

Επιστροφή
Στήριξη των ανθρώπων του βιβλίου ζητά η Εταιρεία Συγγραφέων
Παράταση έως 15 Φεβρουαρίου 2021 για υποβολή υποψηφιοτήτων για νέα μέλη
© Copyright 2015 Εταιρεία Συγγραφέων - Κοδριγκτώνος 8. 11257 Αθήνα. Τηλ.: 210.8231890, Fax: 210.8232543