ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ στη Δ.Ε.Θ.


16/11/21

Τρία μέλη της, τρεις εμβληματικές ποιητικές φωνές της Θεσσαλονίκης, την Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, τον Πρόδρομο Μάρκογλου και την Ρούλα Αλαβέρα, τιμά η Εταιρεία Συγγραφέων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, αλλά και στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, ώρα 11:00, στο Περίπτερο 13 της Έκθεσης και στην αίθουσα «Διονύσιος Σολωμός».

Στο έργο των τιμωμένων θα αναφερθεί ο Δημήτρης Κόκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Ιωσήφ Βεντούρας.
Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μάρα Τσικάρα.

Η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή το 1961, ενώ ασχολήθηκε και με την πεζογραφία. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 1993 τιμήθηκε με το Βραβείο «Νικηφόρος Βρεττάκος» και το 2003 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Πέτρου Χάρη).

Ο Πρόδρομος Μάρκογλου γεννήθηκε στην Καβάλα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1962. Εκτός από την ποίηση ασχολήθηκε και με την πεζογραφία. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το 2004 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Πέτρου Χάρη).

Η Ρούλα Αλαβέρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1964. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και υπήρξε βασική συνεργάτιδα του ιστορικού λογοτεχνικού περιοδικού της Θεσσαλονίκης «Νέα Πορεία», το οποίο εξέδιδε ο πεζογράφος σύζυγός της Τηλέμαχος Αλαβέρας.

Δείτε επίσης


Ο Τίτλος Πατρίκιος Εν πλω

Ο Τίτλος Πατρίκιος «Εν πλω»

18/04/16
Στο χώρο Βιβλίου και πολιτισμού Εν Πλω, από το φθινόπωρο του 2015 λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κύκλος συζητήσεων με πνευματικούς δημιουργούς (ποιητές, πεζογράφους,
Ανακοίνωση για τον θάνατο της Τζίνας Πολίτη

Ανακοίνωση για τον θάνατο της Τζίνας Πολίτη

25/05/23
Η ανησυχία της ανθρώπινης κοινωνίας, σ' αντίθεση με την πραότητα της φυσικής κατάστασης της αγέλης των ζώων, διαγιγνώσκεται ως η ανικανότητα του ανθρώπου να ξεχάσει