ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ στη Δ.Ε.Θ.


16/11/21

Τρία μέλη της, τρεις εμβληματικές ποιητικές φωνές της Θεσσαλονίκης, την Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, τον Πρόδρομο Μάρκογλου και την Ρούλα Αλαβέρα, τιμά η Εταιρεία Συγγραφέων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, αλλά και στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, ώρα 11:00, στο Περίπτερο 13 της Έκθεσης και στην αίθουσα «Διονύσιος Σολωμός».

Στο έργο των τιμωμένων θα αναφερθεί ο Δημήτρης Κόκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Ιωσήφ Βεντούρας.
Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μάρα Τσικάρα.

Η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή το 1961, ενώ ασχολήθηκε και με την πεζογραφία. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 1993 τιμήθηκε με το Βραβείο «Νικηφόρος Βρεττάκος» και το 2003 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Πέτρου Χάρη).

Ο Πρόδρομος Μάρκογλου γεννήθηκε στην Καβάλα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1962. Εκτός από την ποίηση ασχολήθηκε και με την πεζογραφία. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το 2004 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Πέτρου Χάρη).

Η Ρούλα Αλαβέρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1964. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και υπήρξε βασική συνεργάτιδα του ιστορικού λογοτεχνικού περιοδικού της Θεσσαλονίκης «Νέα Πορεία», το οποίο εξέδιδε ο πεζογράφος σύζυγός της Τηλέμαχος Αλαβέρας.

Δείτε επίσης


Παρουσίαση βιβλίου Ο θείος Κωστάκης και η Ρίτα Χέιγουορθ

Παρουσίαση βιβλίου "Ο θείος Κωστάκης και η Ρίτα Χέιγουορθ"

31/10/22
Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση

Έρευνα ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του | Ενημέρωση

26/10/22
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, συντόνισε και χρηματοδότησε την έρευνα «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα». Η εν λόγω έρευνα, με θέμα την αναγνωστική συμπεριφορά, διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.