Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας


20/12/16

Με ιδιαίτερη χαρά ενημερωθήκαμε για τους συγγραφείς μέλη της Εταιρείας μας που τιμήθηκαν με τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας. Πρόκειται για τους  Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, Χρήστο Χωμενίδη, Ανδρέα Μήτσου, Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Σχινά, καθώς και τους Δημήτρη Αγγελή (Φρέαρ) και Δημήτρη Κοσμόπουλο (Νέα Ευθύνη). Τους συγχαίρουμε όλους εγκάρδια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (για εκδόσεις του 2014):


Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων
Απονεμήθηκε ομόφωνα στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Χωμενίδη για το έργο του με τίτλο «Νίκη» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Ανδρέα Μήτσου για το έργο του με τίτλο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα
Απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Χρίστο Κυθρεώτη για το έργο του με τίτλο «Μια Χαρά», εκδόσεις Πατάκη και στην Μαρία Φίλη για το έργο της με τίτλο «Το πιο Παράξενο Απόκτημα των Εντόμων» από τις εκδόσεις Μελάνι.

Κρατικό Βραβείο Ποίησης
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην  Ζέφη Δαράκη για το έργο της με τίτλο «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά» από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Κατερίνα Σχινά για το έργο της με τίτλο «Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού» από τις εκδόσεις  Κίχλη.

Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Νίκο Μπακουνάκη για το έργο του με τίτλο «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος - 20ος αιώνας» από τις εκδόσεις Πόλις.

Κρατικό Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα
Απονεμήθηκε ομόφωνα την Ρίκα Μπενβενίστε για το έργο της με τίτλο  «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940» από τις εκδόσεις Πόλις.

Διακρίσεις
Τέλος, η επιτροπή εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Ευθύνη» και «Φρέαρ» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Δείτε επίσης


Εκθεση του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ στο Μουσείο Μπενάκη

Εκθεση του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ στο Μουσείο Μπενάκη

15/09/15
Ποίηση ● Φωτογραφία ● Σάτιρα  ● Δοκίμιο ● Διαφήμιση ● Πεζά ● Σχόλιο ● Τηλεόραση ● Ραδιόφωνο ● Blogs και πολλές γάτες Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138 Εγκαίνια: 28 Σεπτεμβρίου
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι ιδεολογικές διαδρομές του»

15/11/22