ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ


13/10/15

Εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος», καθώς και για την υποδοχή των νέων μελών της θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία Συγγραφέων την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Α. Τρίτση).

Φέτος, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» θα απονεμηθεί στην ποιήτρια Ζέφη Δαράκη

και το βραβείο «Δαίδαλος» στον καθηγητή Γλωσσολογίας και επιστημονικό συντονιστή του Χρηστικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.    

Τα βραβεία θα απονείμει ο Υπουργος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Για τη Ζέφη Δαράκη θα μιλήσουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έλλη Φιλοκύπρου και ο ποιητής Βάκης Λοϊζίδης.
 
Για τον  Χριστοφόρο Χαραλαμπάκη θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ, Νίκος Λαβίδας

Το Βραβείο Πολιτισμού "Διδώ Σωτηρίου" απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή ισοπέδωσης των εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών τοπικών, πολιτισμικών κ.ά. ιδιαιτεροτήτων στο όνομα της παγκόσμιας αγοράς εποχή κατά την οποία η πνευματική δημιουργία δέχεται ισχυρή την πίεση της μαζικής κουλτούρας και των υποπροϊόντων της εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες "ισχυρές" γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών και της δημιουργίας μέσα από την εθνική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική διαφορετικότητα του κάθε έργου -την παγκόσμια γλώσσα μέσα από τις διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.

Το Βραβείο Πολιτισμού "Δαίδαλος" απονέμεται σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Κριτήριο για την απονομή είναι η καινοτομία του έργου, η ειδική συμβολή του στον χώρο της βιβλιογραφίας όπου ανήκει, η εμβέλειά του στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης, των ιδεών, της κριτικής σκέψης, της τέχνης κ.λπ. Το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα συγγραφέα, ανεξαρτήτως αν είναι λογοτέχνης, επιστήμονας, καλλιτέχνης κ.λπ.

Το έπαθλo του βραβείου «Διδω Σωτηρίου» έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο, και το έπαθλο του βραβείου «Δαίδαλος» από την συγγραφέα και εικαστικό Ηρώ Νικοπούλου.

Με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων

Δείτε επίσης


ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ Δέκα χρόνια απουσίας

ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ Δέκα χρόνια απουσίας

05/04/16
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σας προσκαλεί στην εκδήλωση   ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ Δέκα χρόνια απουσίας   Σάββατο 9 Απριλίου 2016, ώρα 20.00 στο αμφιθέατρο Στέφανος
Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

15/02/23
Ως Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του χώρου του Θεάτρου και των Τεχνών. Στην ιδρυτική μας διακήρυξη τονίζουμε πως θεωρούμε