Στην Έρση Σωτηροπούλου το Βραβείο «Μεσόγειος»


30/03/17

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η συγγραφέας, μέλος της Εταιρείας μας Έρση Σωτηροπούλου απέσπασε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Méditerranée 2017). Συγχαίρουμε γι αυτήν τη σπουδαία διάκριση.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ:
 
Το μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου Τι μένει από τη νύχτα απέσπασε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Méditerranée 2017), που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συγγραφέα μεσογειακής χώρας του οποίου το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit, εκδ. Stock).
Με το συγκεκριμένο σημαντικό βραβείο, γνωστό ως Prix Méditerranée Étranger (Βραβείο Ξενόγλωσσης Μεσογειακής Λογοτεχνίας), έχουν τιμηθεί τα προηγούμενα χρόνια συγγραφείς του μεγέθους του Άμος Οζ, του Αντόνιο Ταμπούκι, του Ουμπέρτο Έκο, του Κλαούντιο Μάγκρις, του Ισμαήλ Κανταρέ, του Χουάν Γκοϊτισόλο, του Ορχάν Παμούκ, του Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα.
Την κριτική επιτροπή του Βραβείου «Μεσόγειος» αποτελούν διακεκριμένοι συγγραφείς και μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας.
Στο Τι μένει από τη νύχτα, η Έρση Σωτηροπούλου μάς μεταφέρει στο Παρίσι του 1897, σε μια εποχή όπου η μεγάλη πρωτεύουσα ανασαίνει ένα άρωμα fin de siècle στο κέντρο μιας Ευρώπης ταραγμένης και ανήσυχης. Παρακολουθούμε τρεις μέρες από το ταξίδι αναψυχής του –νεαρού τότε– Κωνσταντίνου Καβάφη, ο οποίος δε δίνει μόνο τη μάχη της ποιητικής του ωρίμανσης, αλλά συναντά και άλλα εμπόδια στον δρόμο του: την ομοφυλοφιλία του που τον βασανίζει και το τυραννικό δέσιμο με τη μητέρα του, πίσω στη μοιραία Αλεξάνδρεια όπου ασφυκτιά. Η Έρση Σωτηροπούλου στηρίχτηκε σε σπάνιο αρχειακό υλικό και σε πλούσια βιβλιογραφία, για να συνθέσει ένα καθαρό μυθιστόρημα που μας μιλάει για τη δύσκολη σχέση τέχνης και ζωής και για την ερωτική επιθυμία ως κίνητρο δημιουργίας με αφορμή την προσωπικότητα σε εξέλιξη του μεγάλου ποιητή.

Η Έρση Σωτηροπούλου έχει γράψει ποιήµατα, νουβέλες, µυθιστορήµατα. Το βιβλίο της Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές βραβεύτηκε το 2000 µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος και µε το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα µυθιστορήµατά της Εύα (Bραβείο Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη), Η φάρσα, και η συλλογή διηγημάτων Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα (Κρατικό Bραβείο Διηγήματος 2012). Έργα της έχουν µεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερµανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Τάκη Καρβέλη

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Τάκη Καρβέλη

19/01/17
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του βραβευμένου ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Τάκη Καρβέλη. Ο Τάκης Καρβέλης υπήρξε διακεκριμένος φιλόλογος,
Ανοιχτή επιστολή των Ευρωπαίων συγγραφέων προς τις Ευρωπαϊκές αρχές

Ανοιχτή επιστολή των Ευρωπαίων συγγραφέων προς τις Ευρωπαϊκές αρχές

28/10/15
Ας το πούμε θαρρετά: εμείς, οι δημιουργοί του βιβλίου, δεν κατανοούμε την επιμονή σας να «μεταρρυθμίσετε» πάση θυσία, τα συγγραφικά δικαιώματα στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή