ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


27/03/19

Σημαντικές ρυθμίσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των συγγραφέων και άλλων δημιουργών στο διαδίκτυο εισάγει η Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο, που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαρτίου 2019. Με εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης, που περιλαμβάνει παραπομπές σε έργα και κριτικές αναφορές, όπως επίσης και παρωδίες, η Οδηγία προστατεύει το δημιουργικό περιεχόμενο και φορείς παραγωγής του, όπως τα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διαδικασία διαδικτυακής αναπαραγωγής του, που απαιτεί σχετική αδειοδότηση από τους δημιουργούς.
 
Η προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και πνευματικών και υλικών αξιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο. Η ανάπτυξη κουλτούρας πνευματικών δικαιωμάτων, ως πλαίσιο που προστατεύει και στηρίζει τη δημιουργία σε συγκεκριμένες συνθήκες, αποτελεί ένα διαρκές αίτημα των συγγραφέων. Τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά, ως μέλος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Συγγραφέων, η Εταιρεία Συγγραφέων ενεργά υπερασπίζεται τα αιτήματα αυτά και προωθεί σχετικές πρωτοβουλίες.
 
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία τους τις προβλέψεις της Οδηγίας, που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, εντός 24 μηνών μετά την υιοθέτησή της επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης


ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

19/12/17
ΑΠΟ 21/12/2017 - ΕΩΣ 25/02/2018     ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ   Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος με γενικό τίτλο "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης". Στην
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.