Πεπραγμένα και προγραμματιζόμενα


15/10/13

Φίλοι συν-εταίροι,
 
Συμπληρώνοντας το πρώτο πεντάμηνο, σας κοινοποιούμε, συνοπτικά, τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του νέου Δ.Σ. και τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί για τη δραστηριότητα της Εταιρείας Συγγραφέων στο προσεχές μέλλον.


Παράλληλα, σας ενημερώνουμε για την παραίτηση, εξαιτίας προσωπικών λόγων, του μέλους του Δ.Σ. και Ταμία Κώστα Κατσουλάρη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμότατα για τη μέχρι τώρα συμβολή του. Τη θέση του Ταμία ανέλαβε στο Δ.Σ. η πρώτη επιλαχούσα Νένα Κοκκινάκη.
 
 

Α. Πεπραγμένα
 
Με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση πολλών μελών της Εταιρείας, όσο και του απελθόντος Δ.Σ., που έσπευσαν να συνδράμουν, τα μέχρι σήμερα (Σεπτέμβριος 2013) πεπραγμένα του Δ.Σ. που εξελέγη τον περασμένο Απρίλιο περιλαμβάνουν:
 
1. Με οικονομική ενίσχυση του ΕΚΕΒΙ, του Ιδρύματος Ουράνη και του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, οργανώθηκε το Β´ Φεστιβάλ Βαλκανικής Ποίησης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (16-19 Μαΐου), στο οποίο συμμετείχαν οκτώ βαλκάνιοι και εννέα έλληνες ποιητές (που κληρώθηκαν από τους 28, οι οποίοι αποδέχθηκαν προκαταβολικά να συμμετάσχουν σε κλήρωση). Το Φεστιβάλ, που αφιερώθηκε στη μνήμη του μέλους μας Μίμη Σουλιώτη (και συμπεριέλαβε μια μικρή έκθεση των βιβλίων του), εγκαινίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και χαιρέτησε το επίτιμο μέλος μας, καθ. Εμμ. Κριαράς. Παράλληλα, κυκλοφόρησε πολυσέλιδο φυλλάδιο με στοιχεία για τους ποιητές και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ενώ, αμέσως μετά, κυκλοφόρησε το τεύχος «Κατόπιν εορτής» με αναλυτικά πεπραγμένα και αποσπάσματα από την υποδοχή που του επιφύλαξε ο Τύπος (τεύχος το οποίο θα διανεμηθεί στην προσεχή Γενική Συνέλευση).
 
2. Εκδόθηκε το νέο, επικαιροποιημένο «Ευρετήριο μελών» (ξεχωριστό στα ελληνικά και ξεχωριστό στα αγγλικά) σε εύχρηστο σχήμα τσέπης, που διατίθεται στα Γραφεία μας.
 

Β. Δράσεις
 
1. ‪ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 
 
Τα μέλη που έχουν κάποιο θέμα υγείας και χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα, θα μπορούν να επικοινωνούν απ’ ευθείας με επιλεγμένους γιατρούς των Αθηνών, διαφόρων ειδικοτήτων, με την επίδειξη της ταυτότητας της Ε.Σ. (δηλώνοντάς τους εξαρχής ότι είναι μέλη της Εταιρείας μας), και να τύχουν δωρεάν επίσκεψης, προκειμένου να βοηθηθούν, όσο είναι εφικτό, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επισυνάπτεται λίστα με τα ονόματα των γιατρών και τα τηλέφωνά τους. Η ανωτέρω ενέργεια συντονίστηκε από το μέλος μας ψυχίατρο Μανόλη Πρατικάκη, ο οποίος και θα συμμετάσχει στην ομάδα των εν λόγω γιατρών.
 
2. ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
 
Δυστυχώς, τα οικονομικά της Εταιρείας δεν μας επιτρέπουν να διαθέτουμε νομικό σύμβουλο σε μόνιμη βάση. Παρά ταύτα, τα μέλη που έχουν κάποιο νομικό πρόβλημα που αφορά εκδοτικά θέματα, πνευματικά δικαιώματα και άλλα παρεμφερή, μπορούν να στέλνουν γραπτώς το ζήτημά τους και η Εταιρεία θα αναλαμβάνει να το θέτει σε νομικούς (οι οποίοι θα αμείβονται κατά περίπτωση) για να δοθούν οι κατάλληλες κατευθυντήριες συμβουλές. (Εννοείται ότι η Εταιρεία δεν είναι σε θέση να αναλαμβάνει και τυχόν έξοδα παραστάσεων σε δικαστήρια κ.λπ.).
 

Γ. Προγραμματισμένες ενέργειες
           
(Σας ενημερώνουμε συνοπτικά για μερικές από τις ήδη δρομολογημένες ενέργειες. Θα ακολουθήσουν αναλυτικές ενημερώσεις και πληροφορίες για κάθε δράση ξεχωριστά).
 
1. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014
 

Εξασφαλίσαμε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Πατάκη», η οποία ξεκινά με την έκδοση του επιτραπέζιου Ημερολογίου 2014 της Εταιρείας. Θέμα του είναι ο «Οδυσσέας, ένας ελληνικός διεθνής μύθος» και περιλαμβάνει πάνω από 60 κείμενα νεότερων και παλαιότερων συγγραφέων επιλεγμένα από την παγκόσμια γραμματεία (αρκετές μεταφράσεις έγιναν επί τούτω από μέλη μας και όχι μόνο). Θα κυκλοφορήσει σε πρωτότυπο σχήμα και ελπίζουμε ότι θα αποφέρει ένα (συμβολικό έστω) ποσοστό επί των πωλήσεων στο ταμείο μας. Το ημερολόγιο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, όπου και θα διανεμηθεί (δωρεάν) στα μέλη μας.
 
 
2. «ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ»
 
Σχεδιάσαμε μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων στην Αθήνα (και, ενδεχομένως, αργότερα, και στην περιφέρεια), οι οποίες θα αξιοποιήσουν το βασικό κεφάλαιο που διαθέτει η Εταιρεία μας: τα μέλη της (παλαιότερα, νεότερα, επίτιμα κ.λπ.). 
            Γνωρίζοντας ότι πολλά μέλη μας, πέραν της συγγραφικής, έχουν αναπτύξει «ειδικεύσεις» σε πολλούς τομείς, θεματολογίες κ.λπ., όπως επίσης ότι πολλά μέλη μας διδάσκουν σε διάφορα επίπεδα ποικίλες θεματικές, διαθέτουν, άρα, και σχετική εμπειρία, συμφωνήσαμε με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, να ξεκινήσουμε τη σειρά «Γνώση και Ανάγνωση».
            Η πρωτοβουλία αυτή απαντά στους καιρούς, προτάσσοντας τη Γνώση και την Ανάγνωση ως αντίδοτο, ανταποκρινόμενοι στην ολοένα αυξανόμενη επιθυμία του κοινού για μη υλικά πράγματα. Αναγνωρίζοντας ότι η γνώση δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα, δίνουμε την ευκαιρία σε όσους/ες βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση, να παρακολουθήσουν κύκλους διαλέξεων με διδάσκοντες από το πλούσιο δυναμικό της Εταιρείας Συγγραφέων.
Πιστεύουμε ότι οι ποικίλες θεματικές θα προσελκύσουν ένα κοινό που ενδιαφέρεται για εξελιγμένες προτάσεις γνώσης, θα αποτελέσουν έναυσμα γόνιμου διαλόγου, και ότι η δράση αυτή θα αποτελέσει προσφορά τόσο προς τα μέλη μας, όσο και προς το κοινωνικό σύνολο.
            Οι ομιλίες θα μπορούν να έχουν ως αφετηρία τη Λογοτεχνία και ως δεύτερο σκέλος κάποιον άλλο γνωστικό τομέα (π.χ. Λογοτεχνία & Οικολογία, Λογοτεχνία & Πολιτική, κ.ο.κ.).
            Τόσο οι ομιλητές, όσο και η Εταιρεία, θα εισπράττουν ποσοστό επί των εισιτηρίων.
            Ο Πρώτος Κύκλος θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2014, με εννέα ομιλητές που επιλέγει στη φάση αυτή (κατ’ ανάγκη) το Δ.Σ., ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον Τύπο και τις ιστοσελίδες της Εταιρείας και του Ιδρύματος. 
            Από τον Οκτώβριο του 2014 θα ξεκινήσει Δεύτερος Κύκλος, στον οποίο θα μπορούν να πάρουν μέρος όσα μέλη επιθυμούν. Προϋπόθεση αποτελεί να μας κοινοποιήσουν εγκαίρως τον θεματικό κύκλο και το αντικείμενο το οποίο θέλουν να προσεγγίσουν ώστε να γίνουν οι επιλογές, να διαμορφωθούν οι σχετικές θεματικές ομαδοποιήσεις και να αποφευχθούν επικαλύψεις και κοινοτοπίες. 
            • Για διευκρινίσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. Αγγελική Στρατηγοπούλου (a.stratigopoulou@yahoo.gr)  που έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου.
 
 
3. «ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ»
 
Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επικείμενη έκδοση «Τόποι της Λογοτεχνίας», μια νέα συλλογική έκδοση, σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη των τόπων που καθόρισαν τη συγγραφική δραστηριότητα των Ελλήνων λογοτεχνών, είτε υπόρρητα, είτε εμφανώς. Τα μέλη μας καλούνται να μας προτείνουν (με αδημοσίευτα κείμενα ή αποσπάσματα από το δημοσιευμένο έργο τους) τους Τόπους της ελληνικής Γεωγραφίας και όχι μόνο (έκτασης περίπου 600 λέξεων), όπου να αναδεικνύεται ένας τόπος, ο οποίος να συνιστά καθοριστικό στοιχείο στη δημιουργία τους. Έχει ήδη συγκεντρωθεί αρκετό υλικό και περιμένουμε την ανταπόκριση όλων. 
            Ο τόμος θα κυκλοφορήσει από μεγάλο εκδοτικό οίκο και τα αναμενόμενα έσοδα πνευματικών δικαιωμάτων από τις πωλήσεις του έργου θα αποδίδονται στην Εταιρεία.
            • Υπενθυμίζεται ότι περιμένουμε τα κείμενά σας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Για διευκρινίσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλη Μοδινό (m.o.modinos@gmail.com) που έχει αναλάβει τον συντονισμό και την επιμέλεια του έργου.
 
4. «GREEK WRITERS TODAY» [ The sequel… ]
 
Πριν δέκα χρόνια η Εταιρεία είχε κυκλοφορήσει στα αγγλικά τον ογκώδη τόμο «Greek Writers Today» με επιμέλεια του μέλους μας καθ. David Connolly. Αποφασίσαμε ο τόμος αυτός να επανεκδοθεί ανανεωμένος και ενημερωμένος σε μορφή e-book, με προοπτική να κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, σε όλο τον κόσμο, έναντι μικρού αντιτίμου. 
            Όσα μέλη (νεότερα ή παλαιά) θέλουν να συμπεριληφθούν στο e-book, θα πρέπει να μας στείλουν ηλεκτρονικά (σε μορφή word) μεταφρασμένα κείμενά τους (3-4 σελίδες Α4 από δημοσιευμένες ή αδημοσίευτες μεταφράσεις στα αγγλικά, έργων τους (ποιήματα, πεζογραφήματα, δοκίμια κ.λπ., αυτοτελή ή αποσπασματικά), καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό τους (επίσης στα αγγλικά, όχι μεγαλύτερο από 100 λέξεις, το οποίο θα τυποποιηθεί για όλους). 
            Όσοι συγγραφείς συμμετείχαν στην προηγούμενη έκδοση «Greek Writers Today» του 2003 και θέλουν να αλλάξουν (τα) κείμενα που είχαν συμπεριλάβει σ᾽αυτήν, θα πρέπει να μας στείλουν ηλεκτρονικά τα κείμενα που επιθυμούν με την ένδειξη «Σε αντικατάσταση του ... τάδε… κειμένου μου». 
            Εννοείται ότι ο έλεγχος της ποιότητας και της ακρίβειας της μετάφρασης αποτελεί ευθύνη του κάθε ανθολογούμενου.
            Τα ενδεχόμενα έσοδα πνευματικών δικαιωμάτων από τις πωλήσεις του έργου θα αποδίδονται στην Εταιρεία.
            • Την ευθύνη για τη συγκέντρωση του υλικού έχει αναλάβει ο Θέμης Λιβεριάδης ενώ τη γλωσσική εποπτεία του έργου έχει αναλάβει η Κλαίτη Σωτηριάδου. Τα κείμενα πρέπει να στέλνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@liveriadis.gr
 
5. ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Παράλληλα, προετοιμάζουμε την έκδοση μιας Μεγάλης Λογοτεχνικής Ανθολογίας με (δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα) κείμενα των μελών μας στα ελληνικά. Κάθε μέλος θα επιλέξει κείμενο ή μικρά κείμενα (ποιήματα, πεζά ή δοκίμια καθώς και σύντομο βιο-βιβλιογραφικό σημείωμα) που στο σύνολό τους (λόγω πλήθους των μελών) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δύο σελίδες.
Η Ανθολογία της Εταιρείας Συγγραφέων, που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία μέσω των σημαντικότερων εκπροσώπων της, θα κυκλοφορήσει επίτομη (ή δίτομη) από μεγάλο εκδοτικό οίκο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να διανεμηθεί και μέσω εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας.           
            Τα αναμενόμενα έσοδα και αυτού του έργου θα ενισχύσουν το ταμείο της Εταιρείας.
            • Τον συντονισμό του έργου έχουν αναλάβει τα μέλη του Δ.Σ. Νένα Κοκκινάκη και Αγγελική Στρατηγοπούλου.
 
6. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ:
 
Α) Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: Μετά την επιτυχία των δυο προηγούμενων ετών, η Λέσχη Ανάγνωσης της Εταιρείας μας ξεκίνησε ήδη τον καθιερωμένο κύκλο συναντήσεων. Φέτος, στη Λέσχη διαβάζονται διηγήματα μελών της εταιρείας. Τον συντονισμό έχουν αναλάβει ο Αλέξης Ζήρας και η Κλαίτη Σωτηριάδου.
 
Β) ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ: Η εταιρεία μας συνεργάζεται και φέτος, για τρίτη χρονιά, με τον οργανισμό «Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων, για τα ποιητικά αναλόγια που διοργανώνονται στο Μουσείο Οίνου.
 
Δ. Προγραμματιζόμενες ενέργειες
 

1. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ (ΗΛΙΚΙΑΚΑ) ΜΕΛΗ ΜΑΣ με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και συγκέντρωση προτάσεων για τις περαιτέρω κινήσεις και δράσεις της Εταιρείας.
 
2. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, προκειμένου να προετοιμαστούν εκδηλώσεις, εκθέσεις εικονογράφησης βιβλίων κ.λπ.
 
3. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015. Παράλληλα με όλα τα άλλα έχουμε αρχίσει την προετοιμασία του Ημερολογίου 2015 με θέμα (συμβολικές, μεταφορικές ή πραγματικές) «Γέφυρες» στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν με κείμενά τους όλα τα μέλη μας. Τον συντονισμό έχει αναλάβει το μέλος του Δ.Σ. Κώστας Αρκουδέας σε συνεργασία με τα μέλη μας της Πάτρας, που θα συντονίσουν και σειρά εκδηλώσεων στη μεγάλη Γέφυρα του Ρίου-Aντίρριου «Χαρίλαος Τρικούπης».
 
4. «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ»

Για τον επόμενο χρόνο έχει δρομολογηθεί μία μεγάλη Έκθεση-Πολυθέαμα με (προσωρινό) τίτλο «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» που, εκτός από εικαστικές δημιουργίες, θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις λόγου, μουσική και προβολές, οι οποίες, εκτός της Αθήνας, θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστούν σε κεντρικές αίθουσες της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου κ.ά. με τη συνδρομή των κατά τόπους μελών μας.
Στην έκθεση αυτή θα συμπεριληφθούν μέλη μας (και από τα εκλιπόντα, π.χ. Εγγονόπουλος, Ελύτης) που έχουν αναπτύξει αναγνωρισμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα και σε άλλους τομείς των τεχνών, πέραν της Λογοτεχνίας (π.χ. ζωγραφική, φωτογραφία, μουσική, κινηματογράφος κ.λπ.).
Τη συντονιστική ομάδα αποτελούν τα μέλη μας Ηρώ Νικοπούλου, Γιάννης Στεφανάκις και Μάνος Στεφανίδης.
 
5. ΜΝΗΜΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
 
Δεδομένου ότι τα περισσότερα (και τα σημαντικότερα) λογοτεχνικά περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) εκδίδονται από μέλη μας, σκεφτήκαμε να αναθέσουμε, σε όσα από τα περιοδικά αυτά συμφωνούν, την οργάνωση (σε συνεργασία με την Εταιρεία) μικρών αφιερωμάτων στα εκλιπόντα μέλη μας των τελευταίων ετών. 
Τα κείμενα που θα δημοσιεύσουν τα περιοδικά αυτά, θα αποτελέσουν εν συνεχεία έναν αυτοτελή τόμο, ο οποίος θα παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση όπου θα εκτεθούν παράλληλα και τα περιοδικά (μαζί με τη συνοπτική ιστορία της διαδρομής τους). 
Το πρόγραμμα αυτό, που θα συνδυάσει τις παλιές «Μνήμες Εταίρων» με φόρο τιμής στα σπουδαία λογοτεχνικά περιοδικά, συντονίζει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
      
Τέλος, παρακαλούνται όλα τα μέλη που έχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδέες ή προτάσεις για δράσεις κ.λπ. οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από την Εταιρεία, να μας τις στέλνουν γραπτώς ώστε να συζητήσουμε τη δυνατότητα εφαρμογής τους στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
Ξέρουμε ότι η ιστοσελίδα μας (www.dedalus.gr) χρειάζεται βελτιώσεις και επικαιροποιήσεις και μελετούμε την αναβάθμισή της. Μέχρι τότε, την ενημερώνουμε με βάση τις πληροφορίες που μας στέλνετε (νέες κυκλοφορίες, αλλαγές στοιχείων κ.λπ.).

Δείτε επίσης


Επιτροπή βραβείου Γιάννη Βαρβέρη 2016-2018

Επιτροπή βραβείου Γιάννη Βαρβέρη 2016-2018

08/07/16
Σας γνωρίζουμε ότι με τη λήξη της διετούς θητείας της επιτροπής για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων
Ο Τίτλος Πατρίκιος Εν πλω

Ο Τίτλος Πατρίκιος «Εν πλω»

18/04/16
Στο χώρο Βιβλίου και πολιτισμού Εν Πλω, από το φθινόπωρο του 2015 λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κύκλος συζητήσεων με πνευματικούς δημιουργούς (ποιητές, πεζογράφους,