ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ (Ανοιξη 2015 - Άνοιξη 2016)


18/05/16

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΣ (ANOIΞH 2015 –ΑΝΟΙΞΗ 2016)

·      ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: Καλαίσθητος, μοντέρνος και με πλούσιο υλικό για τη ζωή, το έργο και τη δράση των μελών της, ο νέος ιστότοπος της Εταιρείας Συγγραφέων (www.authors.gr) σηματοδοτεί το πέρασμα του ελληνικού λογοτεχνικού τοπίου σε μια νέα εποχή. Η αναβαθμισμένη παρουσία των Ελλήνων συγγραφέων στο παράλληλο, ψηφιακό σύμπαν του Ίντερνετ, με προσωπικές σελίδες για τον καθένα ξεχωριστά αλλά και με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τις εκδηλώσεις και δράσεις στις οποίες συμμετέχουν μέσω της Εταιρείας Συγγραφέων, επιτρέπει στον σύγχρονο αναγνώστη να ταξιδέψει πέρα από το κείμενο, στη διά-, υπέρ- και υπό-κειμενικότητα μιας ξεχωριστής λογοτεχνικής πραγματικότητας.

·      ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΕΜΕΝΟΣ»:   Τον Ιούνιο του ‘15, η Εταιρεία Συγγραφέων και οι εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ παρουσίασαν στο βιβλιοπωλείο Ιανός το βιβλίο το οποίο προέκυψε από την Α΄ Συνάντηση Φαντασιακής Λογοτεχνίας, όπου συζητήθηκε και σχολιάστηκε ο διάσημος (αλλά μάλλον άγνωστος) Έλληνας συγγραφέας Iωάννης Zεμενός. Για το βιβλίο αλλά και γενικότερα, για τη λογοτεχνία του φανταστικού μίλησαν οι Βαγγέλης Χατζηβασιλείου,  Μάκης Πανώριος και Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ενώ ο Βαγγέλης Γερμανός με συνοδεία τη Συμφωνική Ορχήστρα του εαυτού του, τραγούδησε μελοποιημένους στίχους του συγγραφέα.

·     ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΠΟΙΗΤΗ:   Η Εταιρεία Συγγραφέων, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών διοργάνωσε τον περασμένο Ιανουάριο στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει εκδήλωση με τίτλο «Εκτελώντας την ελευθερία της έκφρασης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παγκόσμιας κινητοποίησης για την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου ποιητή ΑΣΡΑΦ ΦΑΓΙΑΝΤ που καταδικάστηκε σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία για τα γραπτά του. Τον Δεκέμβριο, η Εταιρεία είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για την καταδίκη του ποιητή. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας και μίλησαν οι Στάθης Γουργουρής, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Σάρα Θηλυκού, Πέρσα Κουμούτση, Κωστής Τριανταφύλλου, Γιώργος Χουλιάρας, Ντίνος Σιώτης και Ελένη Λιντζαροπούλου, ενώ διαβάστηκαν ποιήματα του Φαγιάντ, τόσο στο πρωτότυπο (από την Πέρσα Κουμούτση), όσο και σε μεταφράσεις που έγιναν ειδικά για την περίσταση από τους Γιώργο Χουλιάρα, Ντίνο Σιώτη, Σάρα Θηλυκού και Πέρσα Κουμούτση.

·      Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Λίγο καιρό μετά την καταδίκη σε θάνατο του Φαγιάντ από τη Σαουδική Αραβία, ο ISIS δολοφόνησε τον επιφανή σύρο ποιητή, Μπασίρ Αλ Αανί. H Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσε, και σε αυτήν την περίπτωση, σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι, όπως είχε τονίσει στην εκδήλωση για τον Φαγιάντ ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δημήτρης Καλοκύρης, «είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ποίηση: την Ποίηση όσο ακόμα μπορεί να αποτελεί έναν επιπλέον ορισμό της ελευθερίας».

·          ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ΅- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ: Επίσης, τη χρονιά που πέρασε, η Εταιρεία Συγγραφέων εξέφρασε, με ανακοίνωση, την εναντίωσή της στη συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας λογοτεχνίας στην εκπαίδευση, υποστήριξε τον ΟΣΔΕΛ και την ΕΝΕΛΒΙ στα διαβήματά τους για την ενιαία τιμή βιβλίου, για τα πνευματικά δικαιώματα, για τη μείωση του ΦΠΑ στο βιβλίο, για την παραμονή του  2% επί των ΗΥ και των προβλεπόμενων διατάξεων για την πειρατεία, και για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όλο και πιο έντονα σε περιβάλλον κρίσης, ο κόσμος του βιβλίου.

         Επίσης, η Εταιρεία υποστήριξε σημαντικές δράσεις-παρεμβάσεις μελών της εντός και εκτός Αθηνών, όπως το τριήμερο Συμπόσιο Λογοτεχνίας που διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του ’16 ο συγγραφέας και μέλος της Εταιρείας, Βασίλης Καραγιάννης με το περιοδικό Παρέμβαση στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων και λογοτεχνών και ειδικό αφιέρωμα στον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και νυν Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων  Θανάση Βαλτινό.

·       ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΗΝΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Εταιρεία Συγγραφέων, σε συνεργασία με την ΕΝΕΛΒΙ και τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, μετέτρεψαν ολόκληρο τον Απρίλιο σε μήνα γιορτής του βιβλίου.  Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), ο Απρίλιος φέτος αφιερώθηκε στις εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

                  ·      ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΑΙΞΠΗΡ-ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ: Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον Μήνα Βιβλίου, και με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργάνωσε στις 21 Απριλίου ειδική εκδήλωση στον πολυχώρο Arthens. Εκδήλωση η οποία αφιερώθηκε στη μνήμη του Ερρίκου Μπελιέ, του ποιητή και μεταφραστή που είχε μεταφράσει ολόκληρο το έργο του Σαίξπηρ, και που πέθανε δυο μέρες πριν την εκδήλωση. Για τους Σαίξπηρ, Θερβάντες αλλά και Μπελιέ μίλησαν οι Δημήτρης Καλοκύρης, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φίλιππος Δρακονταειδής, Ηρώ Νικοπούλου ενώ κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί Κώστας Καστανάς και Μαρία Σκούντζου.          

·           ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Μια ακόμα διάσταση αυτής της κρίσης ήταν και η αιφνιδιαστική μείωση των τιμητικών συντάξεων από 1/1. Το θέμα αφορά αρκετά μέλη της Εταιρείας, γι αυτό και υπήρξε άμεση κινητοποίηση, σε συνεργασία με άλλα σωματεία και με τη συμβολή  δικηγόρου. Η Εταιρεία κατέθεσε ομαδική προσφυγή, ενώ κάλυψε οικονομικά τα νομικά έξοδα για κάποια μέλη της που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, εξέδωσε, μαζί με τα άλλα σωματεία λογοτεχνών και καλλιτεχνών, σχετικό Δελτίο Τύπου ενάντια στη μείωση των τιμητικών συντάξεων, ενώ απεστάλησαν επιστολές και στους αρμόδιους υπουργούς.

 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ –

Έγινε επιτροπή ασφαλιστικού αποτελούμενη από τον Αλέξη Ζήρα τη Μάρω Δούκα και τον ...

-        

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ: Το θέμα των τιμητικών συντάξεων, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό καθεστώς των συγγραφέων συζήτησαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης και η συγγραφέας και μέλος της Εταιρείας Κλαίτη Σωτηριάδου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο, στον οποίο και παρέδωσαν υπόμνημα με τα γνωστά αιτήματα των συγγραφέων. Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις (τιμητικές και άλλες) δεν θα περικοπούν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ ειδικότερα για τις τιμητικές συντάξεις, και  παρόλο που το θέμα δεν ανήκει στην άμεση δικαιοδοσία του, δεσμεύτηκε να μιλήσει με τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς, όπως τόνισε, πιστεύει ότι είναι απαραίτητες και η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τις διακόψει.

·       ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Η Εταιρεία Συγγραφέων κάλεσε τα μέλη της να παρέχουν στήριξη στους πρόσφυγες, και απέστειλε ενημέρωση για τα σημεία όπου γινόταν η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. 

                                            

 

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ

·               ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 με θέμα: Φεγγάρι, και πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη. 99 ποιητές/ποιήτριες και πεζογράφοι, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, συμμετέχουν με κείμενά τους στη συγκεκριμένη έκδοση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης εμβληματικά ποιήματα απόντων –πλην, λαμπρών– μελών της Ε.Σ: του Εγγονόπουλου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Παπαδίτσα και του Δενέγρη. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από τον συγγραφέα και εικαστικό, μέλος της Εταιρείας, Γιώργο Ρωμανό.    Το ημερολόγιο παρουσιάστηκε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2015, στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, με την προβολή της ψηφιακής παράστασης θόλου «Voices of the Past» και αναγνώσεις κειμένων από μέλη της εταιρείας.

 

·               Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκε φέτος στην ποιήτρια Ζέφη Δαράκη, ενώ η Εταιρεία επανενεργοποίησε το βραβείο Δαίδαλος, για συγγραφείς και έργα του γραπτού λόγου που προάγουν τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο – το βραβείο Δαίδαλος απονεμήθηκε φέτος στον  καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη* για το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών. Τα δυο βραβεία απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού κ Αριστείδης Μπαλτάς σε ειδική τελετή που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

• Η απονομή του ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ  πραγματοποιήθηκε και πέρυσι στο Θέατρο Εξαρχείων. Το βραβείο δόθηκε στην ποιήτρια Ειρήνη Μαργαρίτη και συνοδευόταν από έναν ζωγραφικό πίνακα προσφορά της ποιήτριας, ζωγράφου και μέλους της Εταιρείας μας,  Παυλίνας Παμπούδη.   Για εφέτος η αποτελούμενη από τους Ερρίκο Μπελιέ, Νίκο Δαββέτα και Νίκο Λάζαρη επιτροπή είχε ήδη καταλήξει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της,  πριν το θάνατο του μέλους της Ερρίκου Μπελιέ, στη βραχεία λίστα την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα.

·               ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ:  Εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης στην Εταιρεία μας, η οποία απαρτίζεται κυρίως από αναγνώστες εκτός Εταιρείας, με την παρουσία συγγραφέων μελών της εταιρείας. Τη λέσχη συντονίζουν η Κατερίνα Ζαρόκωστα, η Ζέτα Κουντούρη και η Δέσποινα Τομαζάνη, ενώ συμβουλευτικό ρόλο στον σχεδιασμό έχει ο Αλέξης Ζήρας. 

·               ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: Συνεχίζεται και εφέτος η παροχή ιατρικής βοήθειας στα μέλη μας από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με την επίδειξη της ταυτότητας τής Ε.Σ. Η πρωτοβουλία ανήκει στο μέλος μας και ψυχίατρο Μανόλη Πρατικάκη, ο οποίος και συμμετέχει στην ιατρική ομάδα.

 ·               ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: οι δικηγόροι Πάνος Καπώνης,  Γιώργος Δρύλλης και Στάθης Γεωργούσης παρέχουν  συμβουλευτικές νομικές υπηρεσίες προς τα μέλη της Εταιρείας, δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα.  

Δείτε επίσης


Στον Τίτο Πατρίκιο το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016

Στον Τίτο Πατρίκιο το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016

25/02/16
Ο Τίτος Πατρίκιος θα τιμηθεί στις 11 Απριλίου στο Παρίσι με το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016 για τη δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του Sur la barricade du temps (Στο οδόφραγμα 
Wayfarers

Wayfarers

27/05/17
Το Σάββατο 27 Μαϊου πρωτοπαρουσιάζεται στη Ρόδο, στις 19.00, στο Ίδρυμα Σταματίου, το πολύγλωσσο βιβλίο Wayfarers (=οδοιπόροι) σε επιμέλεια του Gino Leineweber, προέδρου του Συμβουλίου