Πεπραγμένα της Εταιρείας Συγγραφέων: Άνοιξη 2014 - Άνοιξη 2015


01/05/15

Η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Αγγελική Στρατηγοπούλου, καταγράφει συνοπτικά τα πεπραγμένα του έτους

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου

της Εταιρείας Συγγραφέων απονεμήθηκε φέτος στον Ισπανό ελληνιστή καθηγητή Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 10 χρόνια από τον θάνατο της Διδώς Σωτηρίου και στην υποδοχή των νέων μελών της εταιρείας.Για τη Διδώ Σωτηρίου μίλησαν η Άλκη Ζέη, ο Νίκος Μπελογιάννης, και η Νένα Κοκκινάκη. Για τον βραβευθέντα Ισπανό καθηγητή μίλησαν τα μέλη μας Νίνα Αγγελίδου και Φίλιππος Δρακονταειδής, ενώ ο τιμώμενος Πέδρο Μπάδενας έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα εισήγηση τον κύκλο των ομιλιών.

Η απονομή του Βραβείου Γιάννη Βαρβέρη 

πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Θέατρο Εξαρχείων. Το βραβείο δόθηκε εξ ημισείας στους ποιητές Μαρία Κουλούρη και Παναγιώτη Μηλιώτη και συνοδευόταν από δύο έργα που προσέφερε η Ηρώ Νικοπούλου. Για τη διετία 2014-2016 η επιτροπή αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ερρίκο Μπελιέ και τα τακτικά μέλη Νίκο Δαββέτα και Νίκο Λάζαρη. Για εφέτος η επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει τη βραχεία λίστα. Η ημερομηνία και ο χώρος της απονομής θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Το βραβείο θα συνοδεύεται από εικαστικό έργο της Παυλίνας Παμπούδη που θα προσφέρει η ίδια.

Βραβείο Μένη Κουμανταρέα:

Η Εταιρεία Συγγραφέων, μετά από έκτακτη σύγκλιση του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα να θεσπίσει βραβείο Μυθιστορήματος για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της και κορυφαίου πεζογράφου, Μένη Κουμανταρέα. Η επιτροπή του Βραβείου Μένη Κουμανταρέα απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της εταιρείας Θανάση Βαλτινό, Μάρω Δούκα και Αχιλλέα Κυριακίδη.
 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 με θέμα: ΓΕΦΥΡΕΣ:

Ογδόντα απροσδόκητα κείμενα μελών της Εταιρείας με φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή και επιμέλεια του Κώστα Αρκουδέα, από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο τίτλος του ημερολογίου παραπέμπει σε Γέφυρες, όπως τις εννοεί ο καθένας (πραγματικές, αλληγορικές, μεταφορικές...) και παρουσιάστηκε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2014, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου μέλη της Εταιρείας διάβασαν κείμενά τους από το ημερολόγιο.

Με αφορμή το ημερολόγιο αυτό εορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Πάτρα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πάνω στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» και ολοκληρώθηκαν πανηγυρικά στις 21 Μαρτίου, στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων, σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων. Τον συντονισμό και την άρτια διοργάνωση υλοποίησαν τα μέλη της Εταιρείας που διαμένουν στην Πάτρα: Σπύρος Βρεττός, Γιάννης Ζαρκάδης, Διονύσης Καρατζάς, Κώστας Λογαράς, Γιάννης Παππάς, και Αντώνης Σκιαθάς.  

Συνάντηση Φαντασιακής Λογοτεχνίας (10 Φεβρουαρίου 2015):

Δεκαπέντε γνωστοί συγγραφείς, μέλη της Εταιρείας, ανέλαβαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν στον Ιανό τον βίο και το δημοσιευμένο, αλλά (κυρίως) το αδημοσίευτο έργο του φανταστικού συγγραφέα Ιωάννη Ζεμενού, σαν μια δράση δημιουργικής γραφής.  Παράλληλα, στην αίθουσα του Ιανού, εκτέθηκε και συλλογή ενθυμημάτων του συγγραφέα από διάφορες εποχές, ευγενική προσφορά των κληρονόμων του. Τα κείμενα της ημερίδας συλλέχθηκαν και εκδόθηκαν σε έναν τόμο από τις εκδόσεις Αίολος. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου. Το βιβλίο θα παρουσιασθεί στον Ιανό τον Ιούνιο.

ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

134 συγγραφείς καταγράφουν μια ελληνική προσωπική γεωγραφία  (Πρόλογος: Δημήτρης Καλοκύρης, επιμέλεια: Μιχάλης Μοδινός). Στόχος της συλλογικής αυτής έκδοσης της Εταιρείας, που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Καστανιώτη, είναι να αναδειχθεί η σχέση της σύγχρονης λογοτεχνικής μας παραγωγής με τη γεωγραφία. Tο θέμα προσεγγίζεται ως ένα είδος «πατριδογνωσίας», μια νεωτερική γεωγραφία των σύγχρονων συγγραφέων μας με άξονα όχι υποχρεωτικά τον τόπο καταγωγής τους, αλλά κάποιο ελληνικό γεωγραφικό μήκος και πλάτος που τους ορίζει (ή τους ερεθίζει) ως δημιουργούς. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 16 Απριλίου στον Ιανό, με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και Ευριπίδη Γαραντούδη και, εκ μέρους της Εταιρείας, τον Πρόεδρο και τον επιμελητή του έργου Μιχάλη Μοδινό. Είναι ένας τόμος 400 σελίδων που σχηματίζει έναν άτλαντα προσωπικών περιπλανήσεων με ευρηματικές καταγραφές, ανεξάρτητα από τη γενιά στην οποία εντάσσονται οι συγγραφείς τους ή την ειδολογική κατάταξη της γραφής τους.

GREEK WRITERS TODAY

Τον Σεπτέμβριο του 2003 η Εταιρεία κυκλοφόρησε έναν ογκώδη τόμο με τίτλο Greek Writers Today - An Anthology, Vol. I, με εισαγωγή και επιμέλεια του καθηγητή και μεταφραστή David Connolly. Ο τόμος αυτός, εξαντλημένος πια, περιλάμβανε πεζά, ποιήματα και δοκίμια 117 μελών μεταφρασμένα στα αγγλικά. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη και πάλι, η νέα έκδοση, σε μορφή e-book αυτή τη φορά, ενσωματώνει ουσιαστικά τον πρώτο τόμο και περιλαμβάνει αυτοανθολογήσεις 210 συνολικά μελών: δημοσιεύονται τα κείμενα όλων των συγγραφέων που συμμετείχαν στην πρώτη έκδοση (ακόμα και αυτών που δεν ζουν πια) αλλά και κείμενα νέων μελών. Ορισμένες από τις μεταφράσεις της πρώτης έκδοσης έχουν αντικατασταθεί από τους συγγραφείς τους με άλλες. Τη φροντίδα για τη συγκέντρωση και την επιμέλεια των κειμένων είχαν τα μέλη μας Κλαίτη Σωτηριάδου και Θέμης Λιβεριάδης, ενώ τα βιογραφικά επιμελήθηκε ο Μίλτος Φραγκόπουλος. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του e-book θα λάβετε προσεχώς.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

184 μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων συμμετείχαν με κείμενά τους στο μεγάλο αυτό έργο, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσω κυριακάτικης εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας σε 2 ή 3 τόμους. Το υλικό έχει συλλεχθεί και ταξινομηθεί από τη Γενική Γραμματέα της Ε.Σ. Αγγελική Στρατηγοπούλου σε συνεργασία με την ταμία Νένα Κοκκινάκη, και σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τα περαιτέρω.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγιναν στις 4 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, τα εγκαίνια της έκθεσης «Βίοι Παράλληλοι» της Εταιρείας. Πενήντα «διφυείς» συγγραφείς, που εκτός από τον λόγο διακονούν παράλληλα και άλλες μορφές τέχνης με συνέπεια και αφοσίωση, εξέθεσαν έργα και παρουσίασαν δείγματα της παράλληλης αυτής δουλειάς τους. Ξεκινώντας από μια ιδέα του Προέδρου της Εταιρείας Δημήτρη Καλοκύρη –που την είχε συζητήσει με τον Κώστα Λαχά, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένη η έκθεση– το εγχείρημα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Εταιρείας Ηρώ Νικοπούλου, Γιάννη Στεφανάκι και Μάνο Στεφανίδη.

Η έκθεση διήρκεσε 2 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν ξεναγήσεις σε σχολεία και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως δυο μουσικοποιητικές βραδιές, η μία αφιερωμένη στον Γιάννη Πατίλη και η άλλη στον Σάκη Παπαδημητρίου.

Με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων εκδόθηκε πολυσέλιδος κατάλογος της έκθεσης, ο οποίος διατέθηκε δωρεάν.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 8 έως 11 Μαΐου 2014, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με τη συμμετοχή 21 ποιητών από 11 χώρες & την Ελλάδα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης 2014, έτυχε της ηθικής και υλικής υποστήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη και του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν δημιουργοί από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ (που ήταν η τιμώμενη χώρα της Έκθεσης), τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, ενώ από ελληνικής πλευράς, έλαβαν μέρος ποιητές και ποιήτριες, μέλη της Εταιρείας μας. Τον γενικό συντονισμό του Φεστιβάλ είχε εκ μέρους του Δ.Σ. ο Γιώργος Χουλιάρας. Τις εκδηλώσεις συνόδευσε αναλυτικό έντυπο.
 
ΘΥΡΙΔΕΣ ΜΕΛΩΝ

Η εταιρεία δημιούργησε προσωπικές θυρίδες για τα μέλη της. Στις θυρίδες αυτές, οι συγγραφείς καταθέτουν προσωπικά αρχεία και αντικείμενα, χειρόγραφα, σχέδια, επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες, cd, στικάκια, και οτιδήποτε άλλο βοηθάει στη σκιαγράφηση ενός ιδιότυπου πορτραίτου τους (προσωρινά πρόκειται για έναν φάκελο χωρητικότητας περ. 300 σελίδων γραφομηχανής Α4). Πρόθεση της Ε.Σ. είναι η σύσταση μιας συλλογής τεκμηρίων, ενός δρώντος αρχείου, που πέρα από την ευχαρίστηση και το ενδιαφέρον που θα προσφέρει στον καταθέτη – συγγραφέα, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο βοήθημα για τους ερευνητές του μέλλοντος και να αποτελέσει κίνητρο για μια διαδραστική επικοινωνία μεταξύ των μελών, ενώ σταδιακά θα ψηφιοποιηθεί. Παράλληλα, επειδή πολλά μέλη μας διαθέτουν και υλικό λογοτεχνικού ενδιαφέροντος που αφορά τρίτους (π.χ. αλληλογραφία ή αυτόγραφα άλλων σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων), θα υπάρχουν και φάκελοι διαφορετικού χρώματος με το όνομα του συγγραφέα που εμπεριέχεται, και υποφάκελοι με υλικό που θα προέρχεται από τα αρχεία των μελών μας.

Λέσχη Ανάγνωσης

Εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης στην Εταιρεία μας, η οποία απαρτίζεται κυρίως από αναγνώστες εκτός Εταιρείας, με την παρουσία συγγραφέων μελών της εταιρείας. Τον πρώτο χρόνο διαβάστηκαν κείμενα συγγραφέων που έχουν φύγει, τον δεύτερο βραβευμένα μυθιστορήματα και τον τρίτο βραβευμένα διηγήματα. Εφέτος, τα μέλη της λέσχης διαβάζουν δοκίμια και λογοτεχνία μεταφρασμένα από τους συγγραφείς της Εταιρείας, με την παρουσία διακεκριμένων δοκιμιογράφων και μεταφραστών (Θωμά Σκάσση, Ερρίκο Μπελιέ, Μαρία Αγγελίδου, Γιώργο Αράγη, Τζίνα Πολίτη, Δημήτρη Ραυτόπουλο, Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Αχιλλέα Κυριακίδη) οι οποίοι μίλησαν για τα δοκίμια και τον τρόπο συγγραφής τους. Τη λέσχη συντονίζουν ο Αλέξης Ζήρας και η Κλαίτη Σωτηριάδου.

Σειρά Γνώση & Ανάγνωση - λογοτεχνικές συνάψεις:

Σεμινάρια στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Πρωτοβουλία της Εταιρείας Συγγραφέων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη και συντονισμό της Γ.Γ. Αγγελικής Στρατηγοπούλου. Εβδομαδιαία σεμινάρια υπό μορφήν διάλεξης με εναλλασσόμενα θέματα, και ομιλητές από το πλούσιο δυναμικό της Εταιρείας μας. Ο Α΄ Κύκλος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και ακολούθησε ο Β΄, ο οποίος συνεχίστηκε έως το τέλος Απριλίου. Στα σεμινάρια έλαβαν μέρος με εισηγήσεις τους τα μέλη μας: Μιχάλης Μοδινός (Η Οικολογία τη Λογοτεχνία), Γιώργος Γεωργούσης (Λογοτεχνία & Ιατρική - Πόθος φιλοπενθής), Χρήστος Χρυσόπουλος (Επιτελεστικότητα & Λογοτεχνία), Φωτεινή Τσαλίκογλου (Δημιουργώντας εν μέσω Κρίσεων), και Βασίλης Αλεξάκης (Μια γλώσσα για να γελάς και μια γλώσσα για να κλαις).

Εκδόθηκε, επίσης, το νέο, επικαιροποιημένο «Ευρετήριο μελών» (ξεχωριστό στα ελληνικά και ξεχωριστό στα αγγλικά) σε εύχρηστο σχήμα τσέπης.

Ιατρική Βοήθεια

Συνεχίζεται και εφέτος η παροχή ιατρικής βοήθειας στα μέλη μας από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με την επίδειξη της ταυτότητας της Ε.Σ. Η πρωτοβουλία ανήκει στο μέλος μας και ψυχίατρο Μανόλη Πρατικάκη, ο οποίος και συμμετέχει στην ιατρική ομάδα.

Νομική υποστήριξη

Στους δικηγόρους Πάνο Καπώνη και Γιώργο Δρύλλη προστέθηκε και ο Στάθης Γεωργούσης. Οι δικηγόροι αυτοί προσφέρονται να παρέχουν συμβουλευτικές νομικές υπηρεσίες προς τα μέλη της Εταιρείας, δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα.

Ανακοινώσεις:

Εκδόθηκαν ανακοινώσεις στον Τύπο για συμπαράσταση στον Νίκο Δήμου και για την επίθεση εναντίον του περιοδικού Charlie Hebdo.

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση της Εταιρείας για τη δίωξη Τούρκων συγγραφέων

Ανακοίνωση της Εταιρείας για τη δίωξη Τούρκων συγγραφέων

14/09/16
Η Εταιρεία Συγγραφέων ενώνει τη φωνή της με ανθρώπους των γραμμάτων στην Τουρκία και άλλες χώρες για την άμεση απελευθέρωση των Toύρκων συγγραφέων Ασλί Ερντογάν και
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον Νίκο Δήμου

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον Νίκο Δήμου

19/04/14
Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου που αναφέρθηκε σε κείμενό του στο μυθιστόρημα του φωτός, δέχθηκε την επίθεση των γνωστών μανιακών που ξιφουλκούν μόλις κάποιος αμφισβητήσει