Οολόκληρο το έργο του Καβάφη Ελληνικά και Ισπανικά


21/05/17

Παρουσίαση ολόκληρου του έργου του Κ.Π. Καβάφη σε δίγλωσση έκδοση, Ελληνικά και Ισπανικά, από τον μεταφραστή Pedro Bádenas de la Peña (Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2014), στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας, στην Μαδρίτη, την Πέμπτη 11 Μαίου 2017.

Ούτε η δυνατή βροχή  δεν στάθηκε εμπόδιο στο κοινό της Μαδρίτης για να γεμίσει την αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισπανίας, με το σκοπό να παρακολουθήσει την εκδήλωση παρουσίασης της μετάφρασης στα ισπανικά του έργου του Κ.Π. Καβάφη.
Το έργο του γνωστού Ισπανού φιλόλογου και μεταφραστή περιέχει μετάφραση, εισαγωγή, επεξηγήσεις και ολόκληρο το έργο του Καβάφη, σε προσεγμένη, δίγλωσση έκδοση ελληνικά-ισπανικά (762 σελίδες).
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισπανίας, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης στην χώρας και μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Βρίσκεται στο προάστιο Πασέο δε Ρεκολετος, και είναι έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Francisco Jareño Alarcón. Εγκαινιάστηκε το 1712,  στην εποχή του βασιλιά Φίλιππου του Ε΄.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Παγκόσμιας Λογοτεχνίας (Biblioteca de Literatura Universal BLU) Rafael Escudero, ο διευθυντής για λογοτεχνικά θέματα, ποιητής, πρώην διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και πρώην υπουργός Πολιτισμού Luis Alberto de Cuenca, ο εκδότης του οίκου "Almuzara"  Manuel Pimentel καθώς και ο Pedro Bádenas de la Peña,  μεταφραστής του έργου, φιλόλογος, ερευνητής, ειδικός στην  κλασσική φιλολογία

Στη φωτογραφία, από αριστερά ο ποιητής Luis Alberto de Cuenca, ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, ο Rafael Escudero, ο Pedro Bádenas de la Peña και ο εκδότης Manuel Pimentel.

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μάκη Πανώριου

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Μάκη Πανώριου

09/02/23
Αθήνα, 9/2/2023      Όταν έσβηναν τα φώτα κι έφευγαν όλοι, δεν έμενε τίποτε παρά μόνο σιωπή, σκοτάδι και φαντάσματα.