Ομιλία του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση 2014


12/04/14

Σας καλωσορίζουμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Α. Θα αναφερθώ εν συντομία στις τρέχουσες δράσεις μας:

1. Κοινωνικό πρόγραμμα

     α) Eκτός από την δωρεάν ιατρική και νομική βοήθεια που εξασφαλίσαμε, και αφού από τον Δημόσιο Τομέα δεν βγαίνει άκρη διερευνούμε τον ιδιωτικό. Ζητάμε από όσα μέλη δεν έχουν καμία ασφάλιση να μας ενημερώσουν γραπτά ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με ασφαλιστικές εταιρείες την δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη μελών που δεν έχουν καμία και, παράλληλα, οι εταιρείες αυτές να προσφέρουν στην ΕΣ πακέτα με χαμηλά ασφάλιστρα για όσα μέλη επιθυμούν να ασφαλιστούν ιδιωτικά για νοσοκομειακή κάλυψη.

     β) Έγινε πρόσφατα μια νύξη στον Τύπο για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οίκου (ανάλογου μέ το «Σπίτι του ηθοποιού»). Το θέμα το γνωρίζει πολύ καλά ο Αντιπρόεδρος Ερρίκος Μπελιές. Έχουμε κάνει διερευνητικές ενέργειες προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για οικονομική συμπαράσταση σε ένα τέτοιο θέμα αλλά εισπράξαμε τεράστιες επιφυλάξεις (προς το παρόν τουλάχιστον) λόγω της γνωστής κατάστασης. Αν ξεκινήσουμε από το ζήτημα της στέγης, τα ερείπια που διαθέτει το ΥΠΠΟ θέλουν εκατομμύρια για αποκατάσταση και για να γίνουν λειτουργικά χρειάζονται τεράστια οικονομική και οργανωτική υποδομή (προσωπικό, άξονες διαχείρησης κλπ.) Στην ουσία δηλ. μια νέα Εταιρεία που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Το θέμα ξεπερνά τη δικαιοδοσία ενός ΔΣ, το διατηρούμε παραταύτα ανοιχτό και κάθε προσφορά δεκτή...

     γ) Μερικοί παραπονούνται για τό ύφος ή την οξύτητα κάποιων ανακοινώσεων. Καλό θα είναι να έχουμε κατά νου ότι το ΔΣ δεν είναι Κεντρική Επιτροπή ούτε ΚΟΒΑ για να εκδίδει διαγγέλματα. Το ΔΣ παίρνει πρωτοβουλίες που υπηρετούν τα δικαιώματα και την ιδιομορφία των μελών της σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι λογικό να παίρνει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, όσο και αν είναι δημοφιλής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα της μαύρης ΕΡΤ. Εκδώσαμε ένα διακριτικό, πιστεύω, ψήφισμα θίγοντας την καρδιά του προβλήματος αλλά χωρίς να εμπλακούμε σε ακραίες θέσεις: Ήδη από τα 7 μέλη του ΔΣ είχαν προκύψει 5 διαφορετικές προτάσεις: Υπέρ, κατά, υπέρ και ίσως, κατά και ίσως κλπ. Αλλά και οι αντιδράσεις που δεχτήκαμε από τα μέλη μας ήταν ανάλογες: Άλλη βρήκαν την ανακοίνωση θαυμάσια, άλλοι χλιαρή και άλλη ότι δεν έπρεπε καν να αναμειχθούμε...

     δ) Κληρώσεις: Αναγκαστικά, το σύστημα που χρησιμοποιούμε για συμμετοχές μελών σε εκδηλώσεις περιορισμένης χωρητικότητας συνεχίζει να είναι η κλήρωση: Ρωτάμε τους τυχόν ενδιαφερόμενους αν δέχονται να συμπεριληφθούν στην κληρωτίδα και κληρώνουμε. Αν υπάρχει καλύτερη πρόταση θα την ακούσουμε με χαρά... Για την ώρα καλούμε όσους ποιητές και ποιήτριες ενδιαφέρονται να μας το δηλώσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ώστε να μπουν στην κλήρωση για τρία μέλη (κατοίκους Αθηνών) που θα λάβουν μέρος στο τριήμερο Γ´Φεστιβάλ Ποίησης της Θεσσαλονίκης τον Μάιο.

2. Μνήμες Εταίρων

     Πάγιο αίτημα πολλών μελών μας, από χρόνια, είναι να ξαναρχίσουν τα αφιερώματα σε εκλιπόντα μέλη.Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου ανάλαβε τον συντονισμό ενός προγράμματος συνεργασίας της ΕΣ με περιοδικά που εκδίδουν μέλη μας ώστε να οργανώνονται εκεί μικρά αφιερώματα σε εκλιπόντα μέλη που εκείνα θα επιλέξουν. Εμείς προτείνουμε κάποιους εισηγητές αλλά το κάθε περιοδικό μπορεί να προσθέσει κι άλλους της επιλογής του. Το σχέδιο προβλέπει στο τέλος του επόμενου έτους να συγκεντρωθούν όλα τα αφιερώματα σε έναν τόμο και, παράλληλα, να γίνει μεγάλη εκδήλωση με έκθεση και παρουσιάσεις των περιοδικών που θα συνεργαστούν. Ήδη ανταποκρίθηκαν τα περιοδικά:

( Δέ )κατα ( με αφιέρωμα στον Τάσο Δενέγρη )
Το Δέντρο ( με αφιερώματα στους Άλεκ Σχινά, Νίκο Καββαδία και Γιάννη Βαρβέρη )
Εμβόλιμον ( με αφιερώματα στην Μπίλη Βέμη, τον Βαρβέρη και τόν Θανάση Βενέτη )
Εντευκτήριο ( με αφιερώματα στους Γιάννη Βαρβέρη και Νίκο Θέμελη )
Ποιητική ( με αφιερώματα στον: Αργύρη Χιόνη κ.ά.)
Παρέμβαση (με αφιέρωμα στον Μίμη Σουλιώτη)

     Η επικοινωνία με τα υπόλοιπα περιοδικά συνεχίζεται.

3. Εκδοτικό Πρόγραμμα

     α) Το ημερολόγιο 2014 κινήθηκε εντυπωσιακά καλά για την εποχή και το κόστος του και όπως μας ενημερώνουν οι εκδόσεις Πατάκη έχει μέχρι σήμερα πουλήσει πάνω από 900 αντίτυπα. Δεν υπολογίζουμε σε έσοδα αυτή τη φορά αλλά η ωραία έκδοση, η δωρεάν παραλαβή 300 αντιτύπων για να διανεμηθούν στα μέλη και η ευρεία αποδοχή και η προβολή της Εταιρείας διά του φετινού ημερολογίου, νομίζω, μας αποζημειώνει. O ίδιος εκδότης ενδιαφέρθηκε να κυκλοφορήσει προς το φθινόπωρο τα κείμενα του ημερολογίου σε ξεχωριστό τόμο με προσθήκες κειμένων από την παγκόσμια γραμματεία που δεν περιλάβαμε λόγω στενότητας χώρου.

     β) «Τόποι της λογοτεχνίας» με επιμέλεια του Μιχάλη Μοδινού (υπό έκδοση από Καστανιώτη). Η Εταιρεία θα παραλάβει δωρεάν 150 αντίτυπα του τόμου για να τους μοιράσει στους συγγραφείς που συμμετέχουν και όσοι άλλοι θέλουν θα μπορούν να τον αγοράζουν με σημαντική έκπτωση.

     γ) «Ημερολόγιο 2015» (Γέφυρες) αρμόδιος Κώστας Αρκουδέας. Θα εκδοθεί και πάλι από τις εκδ. Πατάκη και θα συνοδεύεται από φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή. (Παραλαβή συνεργασιών μέχρι το Πάσχα).

     δ) Παπαδιαμάντης: Ένας μικρός τόμος που σχηματίστηκε από ημερίδα στην οποία συνεργάστηκαν η ΕΣ με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και κείμενα μελών και των δύο φορέων. Η δική μας πλευρά χρηματοδοτήθηκε από την χορηγία του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών.

     ε) «Greek Writers Today» σε e-book μέσω Πατάκη στα αγγλικά: Σπεύσατε, σπεύσατε! Αν κάποιοι δεν ανανεώσουν τα κείμενα θα χρησιμοποιηθούν αυτόματα τα παλιά τους. (Παραλαβή συνεργασιών μέχρι το Πάσχα). Μέχρι τώρα έχουν έλθει 43 κείμενα. Αρμόδιος για τη συγκέντρωση του υλικού είναι ο Θέμης Λιβεριάδης και την επιμέλεια θα έχει η Κλαίτη Σωτηριάδου. Χρειάζονται και σύντομα βιογραφικά επίσης στα αγγλικά που θα τυποποιηθούν.

     στ) Ανανεωμένη έκδοση του Ευρετηρίου μελών στα ελληνικά και στα αγγλικά.

     ζ) Μεγάλη «Ανθολογία Ποίησης & πεζογραφίας» (μέσω εφημερίδας). Παραλαβή συνεργασιών μέχρι το Πάσχα. Αρμόδιες για τη συγκέντρωση του υλικού είναι η Νένη Κοκκινάκη και η Αγγελική Στρατηγοπούλου.

4. Πρόγραμμα Προβολής της Εταιρείας

     Το Site της ΕΣ θα είναι κεντρικό έργο της επόμενης χρονιάς. Τα περισσότερα site που κυκλοφορούν είναι χαμηλού κόστους ερασιτεχνικές κατασκευές που στηρίζονται σε έτοιμες τυποποιημένες φόρμες και διακινούνται από την τεχνογνωσία και την εθελοντική εργασία φίλων και γνωστών. Το site της ΕΣ νομίζω ότι δεν μπορεί παρά να έχει προδιαγραφές υψηλής τεχνολογίας, υψηλής αισθητικής και ύψιστης λειτουργικότητας. Πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πρωτότυπο ιστότοπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας. Το κόστος θα διαμορφωθεί από την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη ή σε μέλος της ΕΣ με συμβολική αμοιβή την ευθύνη να τροφοδοτεί και να επεξεργάζεται τον ιστότοπο σε μόνομη βάση.

     Ο ιστότοπος αυτός θα μπορεί να λειτουργεί και παρεμβατικά προς όλα τα κοινωνικά δίκτυα με στήλες τακτικών συνεργασιών με κείμενα ή σχόλια, όσων μελών το επιθυμούν κλπ. σαν ένα είδος ζωντανού ηλεκτρονικού περιοδικού.

     Κυρίως όμως μας απασχολεί η αγγλική εκδοχή του. Και εδώ δεν αρκεί η μετάφραση σε εξαιρετικά αγγλικά των κειμένων επικαιρότητας αλλά και η δημιουργία επιτέλους ενός σωστού αρχείου με βιογραφικά, φωτογραφικά και εργογραφικά στοιχεία των μελών μας για την επίτευξη του οποίου θα χρειαστεί η συνεργασία σας (κυρίως για τό πως αποδίδονται ορισμένοι τίτλοι βιβλίων κλπ).

5. Θυρίδες

     Κατά καιρούς πολλά μέλη ή φίλοι μελών έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να δωρίσουν στην ΕΣ τη βιβλιοθήκη ή το αρχείο τους. Η Εταιρεία δεν έχει ούτε το χώρο ούτε τις κατάλληλες βιβλιοθηκονομικές υποδομές για να αποδεχθεί αυτές τις προσφορές. Αντί γι᾽αυτό προκρίναμε τη λύση των «Θυρίδων», όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει προσωπικά αρχεία χειρόγραφα, φωτογραφιες, φιλμς, cd, flash κλπ. μέσα στο όριο (αρχικά) ενός συγκεκριμένου φακέλου. Το υλικό αυτό θα φυλάσσεται στα γραφεία της ΕΣ όσο ο καταθέτης βρίσκεται εν ζωή και θα μπορεί να προσθέτει ή να αφαιρεί ό,τι θέλει από εκεί μέσα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες. Δύο φορές τον μήνα  οι αρμόδιες Νένα Κοκκινάκη και  Αριστέα Παπαλεξάνδρου θα υποδέχονται το υλικό και θα γράφουν ένα πρακτικό παραλαβής που θα κλείνεται μέσα στον φάκελο/θυρίδα. Μετά, το περιεχόμενο θα ανήκει πια στην Εταιρεία, αλλά ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσθαφερεί κατά το δοκούν (πάντα στις προκαθορισμένες μέρες).

     Αλλά επειδή πολλοί από μας διαθέτουν και υλικό λογοτεχνικού ενδιαφέροντος που αφορά τρίτους (π.χ. αλληλογραφία ή αυτόγραφα άλλων σημαντικών Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών) θα υπάρχουν και φάκελοι άλλου χρώματος με το όνομα του συγγραφέα που περιέχει και όπου θα περιλαμβάνονται υλικά από τα αρχεία διαφόρων μελών)...

Β. ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

     α) «Οι συγγραφείς για τον ρατσισμό» είναι το θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 11 Μαΐου, σε χώρο του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, στη Ρόδο, με τη συμμετοχή ομιλητών από Γερμανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία. Την εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο των Τριών Θαλασσών (TSWTC) σε συνεργασία με το Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, συντονίζει το μέλος και εκπρόσωπος της Εταιρείας Συγγραφέων στο Διεθνές Συμβούλιο των Τριών Θαλασσών Λίλυ Εξαρχοπούλου. «Οι συγγραφείς για τον ρατσισμό» αποτελεί τη δημόσια εκδήλωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου των Τριών Θαλασσών που συνεχίζεται έως τις 13 Μαΐου, όπου θα προταθεί η διοργάνωση συνάντησης το 2015 με θέμα διαφορές και ομοιότητες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και σε σκανδιναβικές χώρες σε διεθνή συγκριτική προοπτική.

     β) Γ´ (Βαλκανικό) Φεστιβάλ Ποίησης (Μάιος στη Θεσσαλονίκη). Το φεστιβάλ αυτό χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΚΕΒΙ με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν υπάρξει η δυνατότητα να συνεχιστεί του χρόνου, πρόθεσή μας είναι να επεκταθεί σε «Μεσογειακό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας» που θα περιλαμβάνει ισότιμα και την πεζογραφία.

     γ) Τον Οκτώβριο θα γίνει η απονομή του βραβείου Διδώ Σωτηρίου στον διαπρεπή Ισπανό Ελληνιστή Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια. Η εκδήλωση θα συνδυαστεί με την υποδοχή των νέων μελών και αυτών που θα εκλεγούν με τις σημερινές εκλογές. Στην τελετή θα προσκληθούν όλοι οι μορφωτικοί ακόλουθοι των ξένων πρεσβειών σε μια συνάντηση γνωριμίας.

     δ ) Έκθεση «Βίοι παράλληλοι». Διφυείς καλλιτέχνες υπήρξαν πολλοί στην παγκόσμια Γραμματεία (π.χ. Λιούις Κάρρολ, Ροσέτι, Εγγονόπουλος, Εμπειρίκος Ελύτης, Πεντζίκης κλπ). Υπάρχουν αρκετά μέλη μας, όπως ο Νίκος Χουλιαράς, ο Κώστας Λαχάς, ο Νίκος Δήμου, ο Αλέξανδρος Ίσαρης και καμιά 25ριά ακόμα ζωγράφοι, σκιτσογράφοι, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές κλπ. μεταξύ των οποίων η Ηρώ Νικοπούλου, ο Γιάννης Στεφανάκις (οι οποίοι και συντονίζουν το πρόγραμμα), οι οποίοι έχουν αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο (εκτός του συγγραφικού). Ετοιμάζουμε μια έκθεση  στις αρχές του 2015, όπου θα παρουσιαστεί εκ παραλλήλου ο διπλός χαρακτήρας των δημιουργών αυτών.

     ε) Έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις, ημερίδες και συνέδρια για πρόσωπα τηςλογοτεχνίας καθαρά φαντασιακά προϊόντα: Οδυσσέας, Οιδίπους κλπ. κλπ. Το 1997 στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς παρουσιάστηκε μια πραγματική πρωτοτυπία:  η πρώτη (Παγκόσμια) Συνάντηση Φαντασιακής Λογοτεχνίας με τη συνεργασία των μελών μας Πάνου θεοδωρίδη και Γιώργου Χουλιάρα. Η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση αλλά δεν είχε συνέχεια. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δώσουμε εδώ τη συνέχεια με μια νέα Συνάντηση Φαντασιακής λογοτεχνίας. Το πρόσωπο στο οποίο θα επικεντρωθεί το συνέδριο αυτό διαμορφώνεται ήδη με τη συνδρομή διαφόρων μελών. Θα ενημερώσουμε εν ευθέτω τα βιοβιβλιογραφικά του προσώπου αυτού και θα καλέσουμε όποιους θέλουν από τα μέλη μας να παρουσιάσουν μια σύντομη εισήγηση γύρω από το βίο και τα έργα του σε ειδική εκδήλωση. Ήδη προσφέρθηκε να εκδώσει τα πρακτικά ο εκδ. οίκος «Αίολος».

Δείτε επίσης


Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς

Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς

24/04/18
Ο Αγγελος Δεληβορριάς (1937-2018), ήταν κλασικός αρχαιολόγος που ασχολήθηκε με την γενική αρχαιολογία ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων, με την ιστορία της αρχαίας Τέχνης στις μελέτες
Aνακοίνωση για τον θάνατο του Τάκη Κουφόπουλου

Aνακοίνωση για τον θάνατο του Τάκη Κουφόπουλου

04/12/19
  Αμέσως μόλις ο ηθοποιός είπε την τελευταία λέξη, ο βοηθός της σκηνής από μέσα πάτησε το κουμπί, και η βαριά βελούδινη αυλαία έπεσε.