Στον Τίτο Πατρίκιο το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016


25/02/16

Ο Τίτος Πατρίκιος θα τιμηθεί στις 11 Απριλίου στο Παρίσι με το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Étranger 2016 για τη δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του Sur la barricade du temps (Στο οδόφραγμα  του χρόνου), σε επιλογή και μετάφραση της Marie-Laure Coulmin Koutsaftis, με πρόλογο του ιστορικού Olivier Delorme, από τις εκδόσεις Le Temps des Cerises.

Το Βραβείο Max Jacob θεσμοθετήθηκε το 1950 και τιμά κάθε χρόνο την ποιητική συλλογή ενός Γάλλου κι ενός ξένου ποιητή. Η βράβευση του Τίτου Πατρίκιου είναι η δεύτερη για Έλληνα ποιητή  μέσα σε τρία χρόνια: το 2013 είχε βραβευθεί ο Θανάσης Χατζόπουλος με το βιβλίο Cellul, σε μετάφραση Alexandre Zotos και Louis Martinez, δίγλωσση έκδοση από τις εκδόσεις Cheyne.
 
Η σελίδα του ιδρύματος Les Amis de Max Jacob και του Βραβείου
 

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση

11/04/20
Δεν υπάρχει κελί που να μην τρυπιέται. Δεν υπάρχει φυλακή που δεν μπορείς να δραπετεύσεις. Δεν υπάρχει σκλαβιά που να εμποδίζει την ελευθερία σου. Όλα είναι στο κεφάλι