Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2013


09/01/12

Μέσα στις γιορτές κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Τόσο το εξώφυλλο του ημερολογίου, όσο και τα σχέδια που κοσμούν τις σελίδες του, έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Χρίστος Καράς, ενώ την ευθύνη της φετινής έκδοσης είχε η συγγραφέας και μεταφράστρια Κλαίτη Σωτηριάδου, μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Συγγραφέων.  

 «Ο τίτλος», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Αλέξης Ζήρας στο εισαγωγικό του σημείωμα, «είναι Μέρες του 2013, εμπνευσμένος κατά ένα μέρος από τις γνωστές ημερολογιακές καταγραφές του Γιώργου Σεφέρη, Μέρες, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1925-1960». Λέω κατά ένα μέρος, γιατί το βασικό συνδετικό στοιχείο που υπάρχει μεταξύ των κειμένων, ποιητικών και πεζών, του δικού μας ημερολογίου, είναι ότι οι συγγραφείς που επιλέξαμε και που με το έργο τους άφησαν ένα σημαντικό ίχνος στην ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα, ο καθένας με τον τρόπο του αποδίδουν ή μεταφέρουν κορυφαίες στιγμές έντασης τις οποίες έζησαν προσωπικά. Στιγμές επικές ή στιγμές συλλογικής αναδίπλωσης που η ιστορία του 20ου αιώνα πρόσφερε "γενναιόδωρα" στις προηγούμενες γενιές.

Είναι μοιραίο το να κάνουμε συγκρίσεις, διαβάζοντας αυτά τα πεζά ή τα ποιήματα, με τα τρέχοντα που ζούμε στις δικές μας μέρες. Γιατί και οι στιγμές που έχουμε περάσει και περνούμε δεν είναι μόνο στιγμές αναδίπλωσης, αλλά και ανάτασης. Στιγμές που βγαίνουμε από τον μικρόκοσμο του εαυτού μας και συναντάμε τον άλλον. Επίσης, σκέπτομαι ότι οι Μέρες του 2013 μάς υπενθυμίζουν για ακόμα μια φορά ότι ουδέποτε οι συγγραφείς ήταν μακριά από τα γεγονότα και τις κορυφαίες εξελίξεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Συμμετείχαν, κατέγραψαν από κοντά, εμπνεύστηκαν, έπαθαν, ήταν από τους πιο ευαίσθητους πρωταγωνιστές και αποδελτιωτές του καιρού τους. Όπως και τώρα....»

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο της Μαρίας Κυρτζάκη

Ανακοίνωση για τον θάνατο της Μαρίας Κυρτζάκη

21/01/16
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο ενός ακόμα μέλους της Εταιρείας μας, της ποιήτριας Μαρίας Κυρτζάκη. Μιας ποιήτριας που προσέφερε πολλά στο χώρο του βιβλίου
Αποχαιρετώντας τον Ερρίκο

Αποχαιρετώντας τον Ερρίκο

22/04/16
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΕΛΙΕΣ (1950-2016)   «Εις την Οδόν των Φιλελλήνων εμποδίζει την κυκλοφορία την ημέρα το φέρετρο του ποιητή …» αρχίζει το ποίημα «Φοβούνται τα διόδια