Η μεγάλη ανθολογία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» κυκλοφορεί με την «Εφημερίδα των Συντακτών»


10/12/16

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ TETΡΑΤΟΜΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

 
Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ., η Εταιρεία Συγγραφέων και η “Εφημερίδα των Συντακτών” διοργανώνουν στο βιβλιοπωλείο Ιανός παρουσίαση της Μεγάλης Ανθολογίας Σύγχρονης Λογοτεχνίας «Δαίδαλος», με κείμενα 200 πεζογράφων και ποιητών, μελών της Εταιρείας Συγγραφέων.
 
Για την Ανθολογία θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, ο Διευθυντής της Εφ.Συν. Νικόλας Βουλέλης, η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.
 
Στην ιστορική αυτή συλλογή λογοτεχνικών κειμένων, η οποία θα κυκλοφορήσει σε τέσσερις τόμους από την Εφημερίδα των Συντακτών (1ο τόμος στο φύλλο του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου), διακόσιοι συγγραφείς προσφέρουν, δίκην ορεκτικών, κείμενά τους, επιλεγμένα από τους ίδιους ως ενδεικτικά του έργου τους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ανθολογία που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή.
 
Όπως εξηγεί άλλωστε στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, «H έκδοση αυτή έχει επίσης την ιδιαιτερότητα ότι δεν αποτελεί έργο κάποιου ανθολόγου (κριτικού ή φιλολογικού επιμελητή) που επιλέγει («αντικειμενικά») αξιόλογα κείμενα κατά το αισθητικό, το ιστορικό ή το θεματικό του κριτήριο, αλλά περιλαμβάνει ποιήματα και πεζογραφήματα που επέλεξαν για τον σκοπό αυτόν οι ίδιοι οι ανθολογούμενοι». Αναφερόμενος στον τίτλο, τονίζει: «Ο τίτλος «Δαίδαλος» (…) ήταν ο κωδικός εργασίας, ας πούμε, στις φάσεις τις προετοιμασίας του έργου. Όνομα προγλωσσικό, περιπετειώδες και πολυμήχανο, που παραπέμπει στους λαβύρινθους της σκέψης, τους μίτους και τα φτερά στον ήλιο, επανήλθε κομβικά στη σύγχρονη λογοτεχνία μέσω του κεντρικού ήρωα-αντικατοπτρισμού του Τζέιμς Τζόις».
       
Οι εκδόσεις της Εταιρείας Συγγραφέων, με τα ετήσια λογοτεχνικά της ημερολόγια τα οποία εκδίδονται πάνω από είκοσι χρόνια (πρόσφατα βλ. Ημερολόγιο 2017 «Πολλαπλές αρχαιότητες»), τους θεματικούς τόμους (Τόποι της λογοτεχνίας, Τα πάθη στη λογοτεχνία, Παραμύθια -αδημοσίευτα ακόμα - κ.ά.) και άλλες παλαιότερες και επίσης συλλεκτικές πλέον εκδόσεις (Πινδάρου Ολυμπιόνικοι, Βιβλιογραφία Αλ.Κοτζιά κ.λπ.) γράφουν τη δική τους ιστορία στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
 
«Η ανθολογία», επισημαίνει στον πρόλογο της έκδοσης η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου, «θάλλει επί χιλιάδες χρόνια, και επομένως δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αντιθέτως, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα δε στην ηλεκτρονική μας εποχή με την ευκολία της απόκτησης της πληροφορίας». Και συμπληρώνει: «Η ανθολογία είναι η πολυτελής εκδοχή του αρχείου. Χάρη στην αιμομικτική τους σχέση, μια ανθολογία μπορεί να ενυπάρχει σε ένα αρχείο, αλλά και το αντίθετο. Ως έννοια, συνυπάρχει επίσης και με τη συλλογή, επομένως και με τους συλλέκτες, ως προς την αισθητική επιλογή».
 
Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι η Βουλή των Ελλήνων, ο ΟΣΔΕΛ, τα Ιδρύματα  Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Δείτε επίσης


Σοφία Διονυσοπούλου, Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο

Σοφία Διονυσοπούλου, Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο

01/11/16
  Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β, θα παρουσιαστεί, υπό μορφή αναλογίου, το τελευταίο έργο της Σοφίας Διονυσοπούλου,
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.