Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021


11/11/16

Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 μαζί με τη Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας. Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Πολιτισμού.
Οι ελληνικές πόλεις που έφτασαν στον τελικό ήταν η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος.

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας εστιάζει στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η “EUphoria” είναι μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα.

Άλλωστε, οι ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν διαχρονικά βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της Ελευσίνας. Στην αρχαιότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η μόνη τελετή ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και κοινωνικής τάξης, ενώ στη σύγχρονη εποχή, η πόλη διαμορφώνεται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου, που ήρθαν εδώ, αναζητώντας εργασία στη βιομηχανία.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος περιλαμβάνει 5 κεντρικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του 2021. Ο δεύτερος περιλαμβάνει 3 κεντρικές θεματικές με 4 προγράμματα καθεμία δηλαδή συνολικά 12 προγράμματα, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Θεματικά, το πρόγραμμα εστιάζει στις τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η έννοια της βιωσιμότητας, και οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες σχέσεων που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε. Tη νπρόκληση της σχέσης μας με το περιβάλλον και τη φύση (EUnvironment). Την πρόκληση της σχέσης μας με τον Άλλο στο πλαίσιο της κοινωνίας (κοινωνική βιωσιμότητα), την οποία προσεγγίζουμε μέσα από το μόρφωμα της σύγχρονης πόλης (EUrbanization). Τέλος, την πρόκληση της σχέσης του ατόμου με τον Εαυτό του (προσωπική βιωσιμότητα), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του δηλαδή για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση (The EU working class).

Ο πλήρης φάκελος της υποψηφιότητας βρίσκεται εδώ

Πηγή: tospirto.net.


 

Δείτε επίσης


ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

09/12/15
Σε ένα μαγικό περιβάλλον, στη θολωτή αίθουσα του Ευγενίδειου Πλανητάριου, πεζογράφοι και ποιητές της Εταιρείας Συγγραφέων φώτισαν χθες με τη λάμψη της (σ)ελληνικής
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς άρχισαν όλα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Πώς άρχισαν όλα

22/03/16
Ο εορτασμός αποτελεί πλέον επίσημο θεσμό με δωδεκάχρονη ιστορία και ελληνική καταγωγή. Πώς ξεκίνησε, με ποια αφορμή, πώς έφτασε να καθιερωθεί παγκοσμίως; Όσοι συμμετείχαν