Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021


11/11/16

Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 μαζί με τη Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας. Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Πολιτισμού.
Οι ελληνικές πόλεις που έφτασαν στον τελικό ήταν η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος.

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας εστιάζει στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η “EUphoria” είναι μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα.

Άλλωστε, οι ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν διαχρονικά βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της Ελευσίνας. Στην αρχαιότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η μόνη τελετή ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και κοινωνικής τάξης, ενώ στη σύγχρονη εποχή, η πόλη διαμορφώνεται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου, που ήρθαν εδώ, αναζητώντας εργασία στη βιομηχανία.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος περιλαμβάνει 5 κεντρικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του 2021. Ο δεύτερος περιλαμβάνει 3 κεντρικές θεματικές με 4 προγράμματα καθεμία δηλαδή συνολικά 12 προγράμματα, όσοι και οι μήνες του χρόνου. Θεματικά, το πρόγραμμα εστιάζει στις τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η έννοια της βιωσιμότητας, και οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες σχέσεων που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε. Tη νπρόκληση της σχέσης μας με το περιβάλλον και τη φύση (EUnvironment). Την πρόκληση της σχέσης μας με τον Άλλο στο πλαίσιο της κοινωνίας (κοινωνική βιωσιμότητα), την οποία προσεγγίζουμε μέσα από το μόρφωμα της σύγχρονης πόλης (EUrbanization). Τέλος, την πρόκληση της σχέσης του ατόμου με τον Εαυτό του (προσωπική βιωσιμότητα), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του δηλαδή για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση (The EU working class).

Ο πλήρης φάκελος της υποψηφιότητας βρίσκεται εδώ

Πηγή: tospirto.net.


 

Δείτε επίσης


Τιµητική εκδήλωση για τον Νάσο ∆ετζώρτζη

Τιµητική εκδήλωση για τον Νάσο ∆ετζώρτζη

08/12/16
H Τράπεζα της Ελλάδος προσκαλεί σε τιµητική εκδήλωση για τον λογοτέχνη, µεταφραστή και επιµελητή Νάσο ∆ετζώρτζη µε οµιλητές τους κ.κ. Κική ∆ηµουλά, Αντιγόνη Βλαβιανού,
ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

ΝΕΟ ΔΣ ΤΟΥ «ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ»

28/05/16
Νέο ΔΣ εξέλεξε το Συμβούλιο Συγγραφέων & Μεταφραστών των Τριών Θαλασσών TSWTC (Three Seas Writers & Translators’ Council), όπου εκπροσωπούνται ενώσεις δημιουργών λόγου από χώρες που