ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ


17/05/17

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν εξαιρετικά δημιουργική για την Εταιρεία Συγγραφέων. Πραγματοποιήσαμε σημαντικές εκδηλώσεις, σπουδαίες εκδόσεις με τη συμμετοχή των μελών μας, αλλά και κοινωνικό έργο, αφού από πέρυσι κινητοποιούμαστε δυναμικά για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προέκυψαν.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ANOIΞH 2016 - ΑΝΟΙΞΗ 2017 ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σε εορταστικό κλίμα και σε μια κατάμεστη αίθουσα με συνοδεία μουσικής από το σαξόφωνο του Αδάμ Δόγκα, εορτάστηκαν από την Εταιρεία Συγγραφέων τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της, στις 16 Νοεμβρίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης, ενώ μήνυμα απέστειλε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η απονομή των λογοτεχνικών της βραβείων (βραβείο «Διδώ Σωτηρίου», βραβείο «Δαίδαλος», βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή, βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστοριογράφο), η υποδοχή των νέων της μελών, η παρουσίαση των εκδόσεων Τα Πάθη στη Λογοτεχνία, το Ημερολόγιο 2017 και το e-book Greek Writers Today, καθώς και του νέου ιστότοπου (www.authors.gr), για τον οποίο θα σας μιλήσει σε λίγο ο Δημήτρης. Στη γιορτή μίλησαν και οι πρώην πρόεδροι της Εταιρείας Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός και Αλέξης Ζήρας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Το βραβείο Δαίδαλος απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωσταντίνο Στάικο, ενώ το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απένειμε στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα ο Πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ Αντώνης Καρατζάς. Για τον Κ. Στάικο μίλησε ο ομότιμος καθηγητής και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Άγγελος Δεληβορριάς και για τον Ζ. Σαρίκα ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ και συγγραφέας Βασίλης Κάλφας. Τα βραβεία φιλοτέχνησε η συγγραφέας και εικαστικός Ηρώ Νικοπούλου. Το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή απονεμήθηκε στον Ένο Αγκόλλι από την Αλίκη Βαρβέρη, και τον παρουσίασε το μέλος της κριτικής επιτροπής, ποιητής Νίκος Λάζαρης. Η επιτροπή για το βραβείο Βαρβέρη απαρτιζόταν από τον ποιητή και μεταφραστή Ερρίκο Μπελιέ και τους ποιητές και κριτικούς Νίκο Λάζαρη και Νίκο Δαββέτα. Η αναγγελία των νικητών, όμως, έγινε μόνο από τα δύο μέλη της επιτροπής, γιατί το τρίτο μέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, Ερρίκος Μπελιές απεβίωσε στις 19 Απριλίου 2016. Η θητεία αυτής της επιτροπής έληξε και η καινούργια αποτελείται από τη Μαρία Λαϊνά, τον Δημήτρη Κοσμόπουλο και τον Ηλία Κεφάλα. Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστοριογράφο απονεμήθηκε στον Σωφρόνη Σωφρονίου από τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Γιώργο Χουλιάρα, και τον παρουσίασε ο Αχιλλέας Κυριακίδης. Την κριτική επιτροπή για το «βραβείο Κουμανταρέα» αποτελούν ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, η συγγραφέας Μάρω Δούκα και ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Το μεγαλύτερο εκδοτικό επίτευγμα της χρονιάς είναι αναμφισβήτητα η έκδοση της Μεγάλης Ανθολογίας Σύγχρονης Λογοτεχνίας «Δαίδαλος» από την Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία παρουσιάστηκε στον Ιανό, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 όπου μίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δημήτρης Καλοκύρης, ο διευθυντής της Εφημερίδας Συντακτών Νικόλας Βουλέλης, και η ομιλούσα, ενώ την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη. Η τετράτομη ανθολογία, στην οποία συμμετέχουν με κείμενά τους αυτοανθολογούμενοι, περισσότερα από 200 μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, άρχισε να κυκλοφορεί από το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (1ος τόμος) και κάθε Σάββατο, μαζί με την Εφημερίδα των Συντακτών. ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Στη συλλογική έκδοση Τα Πάθη στη Λογοτεχνία, των εκδόσεων Καστανιώτη, συμμετέχουν 100 συγγραφείς μέλη μας. Την επιμέλεια του τόμου είχε αναλάβει η συγγραφέας Ηρώ Νικοπούλου, η οποία και μίλησε στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Εταιρείας, όπου παρουσιάστηκε η έκδοση. Για την έκδοση μίλησε επίσης ο Δημήτρης Ποσάντζης, εκ μέρους των εκδόσεων Καστανιώτη.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017 Στο ημερολόγιο 2017 με θέμα «Πολλαπλές αρχαιότητες», 106 ποιητές/ποιήτριες και πεζογράφοι, μέλη της Εταιρείας, συμμετείχαν με κείμενά τους, στην έκδοση που κοσμείται από φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη. Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο ποιητής Δημήτρης Χουλιαράκης που μίλησε για το ημερολόγιο στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια.
GREEK WRITERS TODAY Το 2003 η Εταιρεία εξέδωσε έναν τόμο με τίτλο Greek Writers Today - An Anthology, Vol. I, με εισαγωγή και επιμέλεια του μέλους μας, καθηγητή και μεταφραστή David Connolly. Ο τόμος αυτός, εξαντλημένος πια, περιελάμβανε πεζά, ποιήματα και δοκίμια 117 μελών μεταφρασμένα στα αγγλικά. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, η νέα έκδοση, σε μορφή e-book αυτή τη φορά, περιλαμβάνει αυτό-ανθολογήσεις 210 συνολικά μελών, με νέα κείμενα και αναδημοσιεύσεις κειμένων όλων των συγγραφέων που συμμετείχαν στην πρώτη έκδοση. Την επιμέλεια είχαν αναλάβει οι: Θέμης Λιβεριάδης, Κλαίτη Σωτηριάδου και Μίλτος Φραγκόπουλος. Για την έκδοση μίλησε η εκδότρια του τόμου Άννα Πατάκη, ενώ η συγγραφέας Κλαίτη Σωτηριάδου την παρουσίασε αναλυτικά στη γιορτή για τα 35 χρόνια.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2017 «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ» Εκδήλωση σε συνδιοργάνωση Εταιρείας Συγγραφέων, ΕΡΤ και ΕΛΤΑ στην Παλαιά Βουλή: Σε έναν ιστορικό χώρο από τους πλέον γοητευτικούς και επιβλητικούς της Αθήνας, κατάμεστο από ανθρώπους που είχαν έρθει να ακούσουν ποίηση και μουσική στην Αίθουσα των Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμήθηκε από τρεις σημαντικούς ελληνικούς φορείς που συνεργάστηκαν γι αυτή την εκδήλωση. Η ανθολογία του Ηλία Γκρή με τίτλο «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα» υπήρξε η αφορμή γι αυτή τη μεγάλη γιορτή της ποίησης, στην οποία κλήθηκαν να διαβάσουν τα ποιήματα με τα οποία συμμετείχαν στην ανθολογία περισσότεροι από 40 ποιητές. Μίλησαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας μας Δημήτρης Καλοκύρης, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός κριτικός λογοτεχνίας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας, Αλέξης Ζήρας. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima, το οποίο ερμήνευσε έργα λόγιας μουσικής του Θωμά Μπακαλάκου, που όπως και οι ποιητές, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: 160 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Απρίλιο Μήνα Βιβλίου, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), και σύνθημα Διαβάζω κι αλλάζω, που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Συγγραφέων με την ΕΝΕΛΒΙ και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, η Εταιρεία πραγματοποίησε στις 22 Απριλίου στο Polis Art Café εκδήλωση με τίτλο: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ - 160 χρόνια από τον θάνατό του, και με ομιλητές τη συγγραφέα Μαρία Δεληβορριά, τον ποιητή και δοκιμιογράφο Δημήτρη Κοσμόπουλο και τον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα. Ήταν τρεις καταπληκτικές ομιλίες, αρμονικά διαφορετικές μεταξύ τους, που καθήλωσαν τους πολυπληθείς ακροατές. Κείμενα διάβασε με την εμβληματική φωνή του ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Τα τελευταία πέντε χρόνια η Εταιρεία πήρε την πρωτοβουλία να προωθεί συστηματικά όλες τις ενημερώσεις, με mail ή με επιστολές, για τις εκδηλώσεις των μελών της. Παρόλα αυτά, πολλές φορές λαμβάνουμε εκπρόθεσμα τις ενημερώσεις, με αποτέλεσμα να είμαστε κι εμείς εκπρόθεσμοι και να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Θα παρακαλούσα πολύ να στέλνετε εγκαίρως τις ενημερώσεις σας, ώστε να μην έχουμε τέτοια θέματα.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τη χρονιά που πέρασε, η Εταιρεία Συγγραφέων εξέφρασε, με ανακοίνωση, την εναντίωσή της στη συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας λογοτεχνίας στην εκπαίδευση, υποστήριξε τον ΟΣΔΕΛ και την ΕΝΕΛΒΙ στα διαβήματά τους για την ενιαία τιμή βιβλίου, για τα πνευματικά δικαιώματα, για τη μείωση του ΦΠΑ στο βιβλίο, για την παραμονή του 2% επί των Η/Υ και των προβλεπόμενων διατάξεων για την πειρατεία, και για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όλο και πιο έντονα σε περιβάλλον κρίσης, ο κόσμος του βιβλίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: Μεταξύ άλλων, σε σχέση με ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης, η Εταιρεία Συγγραφέων καταδίκασε τη δολοφονία από τζιχαντιστές του Σύρου ποιητή Μπασίρ Αλ Αανί. Η Εταιρεία ένωσε τη φωνή της με ανθρώπους των γραμμάτων στην Τουρκία και άλλες χώρες για την άμεση απελευθέρωση των Toύρκων συγγραφέων Ασλί Ερντογάν και Αχμέτ Αλτάν, καθώς και όλων των πνευματικών ανθρώπων που διώκονται για τις απόψεις τους. Η Εταιρεία, επίσης, κάλεσε τα μέλη της να παρέχουν στήριξη στους πρόσφυγες και ενημέρωσε για σημεία όπου γινόταν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Μια ακόμα διάσταση αυτής της κρίσης ήταν και η αιφνιδιαστική μείωση των τιμητικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου τού 2016, και την οποία ακολούθησε νέα έμμεση μείωση, μέσω της ειδοποίησης περί επιστροφής αναδρομικών χρημάτων, ή αχρεωστήτως καταβληθέντων, όπως αναγραφόταν στις επιστολές που εστάλησαν στους δικαιούχους από την 1η Μαρτίου του 2017. Επειδή το θέμα αφορά αρκετά μέλη της Εταιρείας, θα σας πω μερικά πράγματα που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, δεδομένου ότι ανέλαβα το θέμα προσωπικά. Πέρυσι, μετά την πρώτη μείωση, ασκήσαμε έφεση, η οποία, παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Κάτι λένε για του χρόνου. Το κόστος της έφεσης ανήρχετο στα 300 ευρώ, και η Εταιρεία ανέλαβε τότε τα έξοδα μελών της που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Φέτος, μετά τις επιστολές που εστάλησαν για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι σχεδόν τιμωρούνται που έλαβαν χρήματα, τα οποία έδωσε το Δημόσιο οικειοθελώς, υπήρξε εκ νέου άμεση κινητοποίηση, με τη συμβολή δικηγόρου. Η Εταιρεία κατέθεσε ενστάσεις για λογαριασμό των μελών της, ενώ κάλυψε οικονομικά τα νομικά έξοδα. Επίσης, δημοσιοποίησε Ανοιχτή Επιστολή με θέμα «Οι δημιουργοί στο στόχαστρο», που απευθυνόταν στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, και απεστάλη στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλοντας την άδικη αυτή απόφαση. Επειδή από πέρυσι είμαι μαζί με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στην επιτροπή τιμητικών συντάξεων όπου δόθηκε μόνο μία σύνταξη, έχω την πληροφορία, που δεν γνωρίζω αν επαληθευτεί, ότι φέτος θα δοθούν περισσότερες της μίας συντάξεις. Ίδωμεν. Και κάτι ακόμα. Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν και άλλα μέλη μας που έλαβαν αυτές τις επιστολές, χωρίς να απευθυνθούν σε μας, και δυστυχώς έχασαν την προθεσμία για ένσταση.

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: Εδώ και έξι χρόνια και μέχρι σήμερα λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης στην Εταιρεία μας, η οποία απαρτίζεται κυρίως από αναγνώστες εκτός Εταιρείας, με την παρουσία συγγραφέων, μελών μας. Η Λέσχη Ανάγνωσης, με mail που έστειλε σε μένα η Κατερίνα Ζαρόκωστα, ανακοινώνει την παραίτηση των υπευθύνων της Λέσχης, η οποία λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2012, με αρμόδιους τα μέλη Kατερίνα Ζαρόκωστα, Ζέτα Κουντούρη, Γιώργο Συμπάρδη, Κλαίτη Σωτηριάδου και Δέσποινα Τομαζάνη, ενώ υπεύθυνος προγραμματισμού είναι ο Αλέξης Ζήρας. Η Εταιρεία τους ευχαριστεί θερμά για το πραγματικά αξιοθαύμαστο έργο που επιτέλεσαν, και επιφυλάσσεται να εξετάσει τη συνέχισή του με την ίδια ή άλλη μορφή, που θα αποφασίσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, θα ήθελα να επαινέσω και να ευχαριστήσω την Ελένη Καρρά, για την αφοσίωση, την εργατικότητα, την εντιμότητα, την εχεμύθεια, τη γνώση και το ήθος, και να την καλέσουμε με το πιο θερμό μας χειροκρότημα.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον απερχόμενο Πρόεδρο Δημήτρη Καλοκύρη για τις άνευ όρων και ορίων προσπάθειές του προς επίτευξη των υψηλών στόχων που έθεσε από την αρχή, αλλά και κατάφερε να πραγματοποιήσει. Ελπίζω να συνεχίσει την προσφορά του και εκτός Δ.Σ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Δείτε επίσης


Αναγόρευση του ποιητή Adonis σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ

Αναγόρευση του ποιητή Adonis σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ

22/02/19
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την αναγόρευση του επίτιμου μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων, Άραβα ποιητή και διανοούμενου Adonis (Ali Esber) σε επίτιμο διδάκτορα του
Για τον Nτάριο Φο

Για τον Nτάριο Φο

14/10/16
Παιγνιώδης, ανατρεπτικός και  ευφάνταστος, ο  Ντάριο Φο δεν πέθανε μια τυχαία μέρα. Σε μια μπουφονική κίνηση από εκείνες που έθρεψαν την πλοκή της καλλιτεχνικής