ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΣΔΕΛ ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ


17/10/16

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2016


Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες σας είχαμε ενημερώσει για την κατάργηση του δικαιώματος των εκδοτών να συμμετέχουν στην εύλογη αμοιβή για την ιδιωτική αναπαραγωγή, η οποία προστέθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε σήμερα ότι μετά τις σύσσωμες, μαζικές και έντονες αντιδράσεις όλου του κλάδου του Βιβλίου ο Υπουργός Πολιτισμού επείσθη και επανέφερε στο νεώτερο σχέδιο νόμου, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, το δικαίωμα εύλογης αμοιβής και για τους εκδότες.

Καθοριστική για την αλλαγή της στάσης του Υπουργείου ήταν η συμβολή των συγγραφέων και ιδιαίτερα της Εταιρείας Συγγραφέων, η οποία υποστήριξε στο θέμα αυτό τη συμμετοχή, κατά τη διεθνή πρακτική, των εκδοτών στην εύλογη αμοιβή και στη συλλογική διαχείριση.

Σας υπενθυμίζουμε (ιδίως όσους δεν παρέστησαν στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση) ότι το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή οδηγία για τη συλλογική διαχείριση και περιέχει αναλυτικές ρυθμίσεις, διαφάνειας, λογοδοσίας, ελέγχου και συμμετοχής των δικαιούχων στη λήψη αποφάσεων των οργανισμών. Όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, θα πρέπει να προσαρμόσουμε το καταστατικό μας, τη σύμβαση ανάθεσης αλλά και εν γένει τη λειτουργία μας στους νέους κανόνες και θα χρειασθεί να κάνουμε μία έκτακτη καταστατική συνέλευση.

Περαιτέρω, το νομοσχέδιο επαναφέρει την εύλογη αμοιβή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (2%), που είχε καταργηθεί το 2002 και επιπλέον περιλαμβάνει δύο διατάξεις που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας (προβλέπεται η άρση του απορρήτου και η διακοπή πρόσβασης σε ιστοσελίδες με παράνομο περιεχόμενο).

Υπάρχουν, όμως, δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τον κλάδο του βιβλίου που το νομοσχέδιο δεν επιλύει: α) ενώ επαναφέρει τους υπολογιστές, αφήνει εκτός εύλογης αμοιβής τους εκτυπωτές, οι οποίοι προφανώς αποτελούν τεχνικό μέσο αναπαραγωγής έργων του λόγου β) εξαιρεί από την εύλογη αμοιβή που εισπράττεται από ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα τους συγγραφείς και εκδότες, αν και σήμερα είναι προφανές ότι σε όλα τα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα αναπαράγονται και βιβλία.

Εξακολουθούμε και διεκδικούμε τη διόρθωση των μεγάλων αυτών αδικιών για το χώρο του βιβλίου και απευθυνόμαστε γι’ αυτόν τον σκοπό, εκτός από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του, στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ζητάμε την υποστήριξή σας ώστε να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Παράλληλα, στο στάδιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και στην Ολομέλεια θα επιδιώξουμε τη διόρθωση – βελτίωση διαφόρων άλλων θεμάτων ήσσονος σημασίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γιωργανδρέας Ζάννος

Διευθυντής ΟΣΔΕΛ

Δείτε επίσης


ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ (Ανοιξη 2015 - Άνοιξη 2016)

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ (Ανοιξη 2015 - Άνοιξη 2016)

18/05/16
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΣ (ANOIΞH 2015 –ΑΝΟΙΞΗ 2016) ·      ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: Καλαίσθητος, μοντέρνος και με πλούσιο υλικό για τη ζωή, το έργο και τη δράση των μελών της,
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

07/03/23
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ Σάββατο 11 Μαρτίου Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Αμφιθέατρο «Αντ. Τρίτσης»