ΕΚΔΗΜΙΑ ΗΒΗΣ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ


09/01/19

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια του ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας και εξέχουσας πεζογράφου της Κύπρου Ήβης Μελεάγρου.
 
Με θέματα που αναπτύσσονται στον καμβά της ιστορίας του Ελληνισμού και της Μεσογείου τον εικοστό αιώνα και επικεντρώνονται στη μετάβαση από μια κυπριακή κοινωνία την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας στα ταραγμένα χρόνια της ανεξάρτητης Κύπρου, ένας συνδυασμός επικών ποιητικών περιγραφών με έντονους εσωτερικούς μονολόγους χαρακτηρίζει το έργο της, όπως έχει επισημάνει η κριτική.
Η Ήβη Μελεάγρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1928. Τελειώνοντας το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών (École de Saint Joseph) στη γενέτειρά της, παρακολούθησε κλασικές σπουδές δια αλληλογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από μαθήτρια ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά το 1951 κείμενα, ιδίως χρονογραφήματα, στην εβδομαδιαία τότε εφημερίδα «Πρωτεύουσα» και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κυπριακά Γράμματα». Ένα από τα διηγήματα αυτά, με τον τίτλο «Φουρνάδικο», βραβεύθηκε από τον Πνευματικό Όμιλο Κύπρου, που επίσης τη βράβευσε το 1957 για τη νουβέλα «Το σπίτι του Σολωμού». Ανιψιά του Λουκή Ακρίτα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» (1960), στο οποίο δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα και άρθρα πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού.
 
Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου το 1969 για το μυθιστόρημα «Ανατολική Μεσόγειος», το πρώτο κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1982 και το δεύτερο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Ελλάδας το 1983 για την «Προτελευταία εποχή». To 2004 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης με το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Διεθνώς γνωστή για το πεζογραφικό και το δοκιμιακό της έργο, αλλά και για την πολιτική της δράση σε σχέση με το Κυπριακό, υπήρξε η πρώτη εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κύπρου και παραγωγός λογοτεχνικών προγραμμάτων, ενώ διετέλεσε Γενική Γραμματέας για 18 χρόνια της Πνευματικής Αδελφότητας Ελληνίδων Κύπρου, Γραμματέας της Στέγης Κυπριακών Χρονικών και Γραμματέας της πρώτης Εταιρείας Κυπρίων Λογοτεχνών.

Δείτε επίσης


Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Υβ Μπονφουά

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Υβ Μπονφουά

11/07/16
Μεγάλος ποιητής της γαλλικής γλώσσας, μεταφραστής, κριτικός της τέχνης και δοκιμιογράφος, καθηγητής στο Κολέγιο της Γαλλίας και μόνιμος διεκδικητής του Βραβείου Νομπέλ
Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.