ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ


15/03/17

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης & Εταιρεία Συγγραφέων


Η καθιέρωση από την UNESCO εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων.  
Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η  Μαρτίου, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.

ΦΕΤΟΣ, Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΑ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΠΟΙΗΣΗ
ΜΕ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ…

ΜΑΡΤΗΣ   (ΜΗΝΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΙ ΑΛΛΟΥ…

Αθήνα, Παλαιά Βουλή

21 Μαρτίου 2017

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή στις 19:30, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ  ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής.
Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας.
Θα διαβάσουν τα ανθολογούμενα ποιήματά τους, ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης απ’τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος), μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας.
Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και θα παίξει μουσική το περίφημο κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου.
    Οι σαράντα εν συνόλω συμμετέχοντες ποιητές που θα διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι :  Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας (το ποίημά του θα διαβάσει η συγγραφέας Αγγελική Στρατηγοπούλου),  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής.
    Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα». Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Θέατρο Μπάρι
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, ώρα 20.00 μμ
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό www.diapolitismos.net και το Γραφείον ποιήσεως συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 22 Μαρτίου 2017, στο θέατρο Μπάρι (Σανταρόζα 7 και Καρόλου) στην Πάτρα στις 20:00 μμ, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Θα απευθύνουν χαιρετισμό: Η Διευθύντρια Περιφερειακής Δ/νσης Πελ/σου-Δυτ. Ελλάδας των ΕΛΤΑ Αναστασία Βανδώρου και ο Διευθυντής του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνης Σκιαθάς.
Θα διαβαστεί επίσης χαιρετισμός του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρη Καλοκύρη.
Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, θα παρουσιάσει η φιλόλογος και δρας Κοινωνιολογίας Μίνα Πετροπούλου
Ποιήματά τους διαβάζουν οι: Σωτήρης Βαρνάβας, Σπύρος Βρεττός, Γιάννης Η.Παππάς, Γιάννης Τόλιας, Ανδρέας Φουσκαρίνης και Ηλίας Γκρής.
Η φιλόλογος Μαίρη Σιδηρά και η σκηνοθέτης Μαρία Καλιαμβάκου θα διαβάσουν ποιήματα των Πελοποννησίων ποιητών που ανθολογούνται:
Παναγιώτη Αρβανίτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Παναγιώτη Γεωργουδή, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Πολύβιου Δημητρακόπουλου, Κωστή Παλαμά, Γιώργου Κάλλιστρου, Νίκου Καρούζου, Κώστα Καρυωτάκη, Μιχάλη Κατσαρού, Γιάννη Κοντού, Γιάννη Κουβαρά, Στάθη Κουτσούνη, Χρίστου Λάσκαρη, Γιάννη Ρίτσου, Τάκη Σινόπουλου και Γιάννη Τζανετάκη.
Θα συντονίσει ο φιλόλογος-ποιητής-μεταφραστής Γιάννης Η. Παππάς
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν στο τραγούδι η Έλενα Παπαδημητρίου και ο Νίκος Παρασκευόπουλος


ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

(Ιπποκράτους 118), 16/3/2017, στις 8 μ.μ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια βραδιά με αναγνώσεις ποιημάτων.

Διαλέξτε το αγαπημένο σας ποίημα και ελάτε να το διαβάσετε στην παρέα μας την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, στις 8:30 το βράδυ,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
Θέμα της φετινής βραδιάς είναι ο «Χρόνος» όπως αυτός διαθλάται στην ποίηση σε πολλές αποχρώσεις
όπως οι εποχές, το πέρασμα από τη μια ηλικία στην άλλη, οι διαφορετικές γενιές.

Τη βραδιά θα συντονίσει η ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου.
Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Γιώργος Αλισάνογλου, Σταυρούλα Αργυροπούλου, Γιώργος Βέης, Αγάθη Γεωργιάδου, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Σοφία Δημοπούλου, Ευσταθία Δήμου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Στέργια Κάββαλου, Αναστασία Καλλιοντζή, Κώστας Κατσουλάρης, Νίκος Κιαδάρης, Πέρσα Κουμούτση, Στάθης Κουτσούνης, Αλέξιος Μάινας, Πόλυ Μαμακάκη, Γιώργος Μανιώτης,
Ειρήνη Μαργαρίτη, Μάνια Μεζίτη, Παναγιώτης Μηλιώτης, Μιχαήλ Μήτρας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ηρώ Νικοπούλου, Ελένη Ντούξη, Άννα Παγοροπούλου, Κάλλια Παπαδάκη, Μαρλένα Πολιτοπούλου,
Νίκος Σιδέρης, Ντίνος Σιώτης, Γιάννης Σουλιώτης, Χρύσα Σπυροπούλου, Δημήτρης Στεφανάκης, Τηλέμαχος Χυτήρης

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ
Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στην ποιητική βραδιά του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ δηλώστε τη συμμετοχή σας στέλνοντας στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr τα εξής στοιχεία, με την ένδειξη «Βραδιά Ποίησης».
•    Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.
•    Τον τίτλο του ποιήματος που θα διαβάσετε, τον ποιητή και τον αριθμό των λέξεων του ποιήματος.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
•        Το ποίημα που θα επιλέξετε δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 λέξεις.
•        Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν μόνο εκδοθέντα έργα τρίτων (ελλήνων και ξένων ποιητών).
•        Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 14/3/2017.
•        Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
•        Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους.


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

 
Τάκη Σινόπουλου 22, 111 42 Περισσός, τηλ.-fax: 2102583416, e-mail elpenor@otenet.gr
 
Ἐλᾶτε τὸ βράδυ τῆς 19ῆς Μαρτίου 2017, ἡμέρα Κυριακή, ἀπὸ τὶς 7:30 μ.μ. ὣς τὶς 12 τὰ μεσάνυχτα,
νὰ ὑποδεχθοῦμε τὴν Ἄνοιξη διαβάζοντας τὰ ποιήματα ποὺ ἀγαπᾶμε – δικά μας ἢ ἄλλων ποιητῶν.
 
Ἡ φετινὴ ἡμέρα τῆς ποίησης στὸ Ἵδρυμά μας εἶναι ἀφιερωμένη στον Τάκη Σινόπουλο.
 
Τόπος συναντήσεως τὸ σπίτι τοῦ Τάκη Σινόπουλου στὴν ὁδὸ Τάκη Σινόπουλου ἀριθμὸς 22,
(δεύτερη παράλληλη τῆς ὁδοῦ Ἁγίας Ἀναστασίας), στὸν Περισσό, ἀπέναντι ἀπὸ τὴν προτομὴ τοῦ ποιητῆ.
 



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Παρουσίαση του νέου τεύχους της «Ποιητικής» με κεντρικό αφιέρωμα στον Υπερρεαλισμό
 
Πέμπτη 23 Μαρτίου, 7:00 μ.μ.

Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα)
Στο τεύχος δημοσιεύονται ανέκδοτα και σπάνια κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς και σημαντικές μελέτες που αφορούν το έργο κορυφαίων Ελλήνων υπερρεαλιστών (Νίκος Εγγονόπουλος, Νικόλας Κάλας, Οδυσσέας Ελύτης, Νάνος Βαλαωρίτης).

Θα μιλήσουν οι: Χάρης Βλαβιανός, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Ποιητική, Ερριέττη Εγγονοπούλου, Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός, Ιωάννα Ναούμ, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, και Νίκος Σιγάλας, ιστορικός.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, συνεργάτες του τεύχους θα διαβάσουν ποιήματα και μεταφράσεις τους (Γιώργος Βέλτσος, Μαρία Τοπάλη, Ευριπίδης Γαραντούδης κ.ά.), ενώ ο Χάρης Βλαβιανός θα παρουσιάσει ανέκδοτες μεταφράσεις του Νίκου Εγγονόπουλου (Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Ντε Κίρικο).
 


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 19:00
Σταδίου 24, Αθήνα, Τ. 210 3217810


Για 11η συνεχόμενη χρονιά, ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.
Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.
Στην φετινή εκδήλωση συμμετέχουν (αλφαβητικά):
Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ ποιήτρια
Λένα Αλκαίου ερμηνεύτρια
Ηλίας Ανδριόπουλος συνθέτης
Γιάννης Αντιόχου ποιητής
Στέλλα Αντύπα ηθοποιός
Κώστας Αρκουδέας συγγραφέας
Βασίλης Βασιλικός συγγραφέας
Γιάννης Βασιλόπουλος στιχουργός
Μηνάς Βιντιάδης δημοσιογράφος – συγγραφέας
Άρης Βλάχος συνθέτης
Γιούλη  Βολανάκη ποιήτρια
Δημήτρης Βουτσάς ερμηνευτής
Θανάσης Βούτσας ερμηνευτής
Ματίνα Γαρεδάκη Προϊσταμένη της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του πόθεν έσχες
Ναταλία Γεράκη μουσικός
Βαγγέλης Γερμανός τραγουδοποιός
Πόπη Γκανά εκδότρια
Μιχάλης Γκανάς ποιητής
Στέφανος Δάνδολος συγγραφέας
Δημήτρης Δασκαλόπουλος συγγραφέας
Αιμίλιος Έδεν ποιητής
Αναστασία Έδεν ερμηνεύτρια
Γιάννης Ευσταθιάδης ποιητής
Μαρία Ζαχαρή ηθοποιός
Άλκη Ζέη συγγραφέας
Σόνια Θεοδωρίδου σοπράνο
Χρήστος Θεοδώρου συνθέτης
Χρήστος Θηβαίος τραγουδοποιός
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος συνθέτης
Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης τραγουδοποιοί
Γιάννης Καλπούζος συγγραφέας (μαζί του το συγκρότημα "Κρανίδες")
Πολυξένη Καράκογλου ερμηνεύτρια
Μάνος Καρατζογιάννης ηθοποιός – σκηνοθέτης
Μαρία Κίτσου ηθοποιός
Ηλίας Λογοθέτης ηθοποιός – σκηνοθέτης
Γιάννης Μαντζάκος βιβλιοδέτης
Ανδρέας Μαράτος εικαστικός – συγγραφέας
Άρτεμις Ματαφιά μουσικός
Νότης Μαυρουδής συνθέτης
Σόνια Μηλιώνη δικηγόρος
Ανδρέας Μήτσου συγγραφέας
Τέσυ Μπάιλα συγγραφέας
Ανδριάνα Μπάμπαλη τραγουδοποιός
Ισμήνη Μπάρακλη συγγραφέας
Ιωάννα Μπουραζοπούλου συγγραφέας
Κωνσταντίνος Μπούρας  συγγραφέας – κριτικός λογοτεχνίας
Πάνος Μπούσαλης τραγουδοποιός
Χρήστος Ναούμ γιατρός-συγγραφέας
Γιώτα Νέγκα ερμηνεύτρια
Θοδωρής Οικονόμου συνθέτης
Θοδωρής Ορφανίδης συνθέτης
Βασίλης Παλαιολόγος ηθοποιός
Λουκία Παπαδάκη ηθοποιός
Σπύρος Παρασκευάκος συνθέτης  
Μαρία Παυλοπούλου συγγραφέας
Απόστολος Ρίζος τραγουδοποιός
Έρη Ρίτσου συγγραφέας
Δήμητρα Σελεμίδου ερμηνεύτρια
Μαρία Σκιαδαρέση συγγραφέας
Μαρία Στασινοπούλου συγγραφέας
Δημήτρης Στεφανάκης συγγραφέας – μεταφραστής
Γιώργος Συμπάρδης συγγραφέας
Πέτρος Τατσόπουλος συγγραφέας- πολιτικός
Τίμος Τζάνες επιχειρηματίας
Κώστας Τζάνος συνθέτης
Τάμμη Τσέκου στιχουργός
Μάκης Τσίτας συγγραφέας
Κώστας Φασουλάς ποιητής
Νεφέλη Φασούλη ερμηνεύτρια
Λάκης Χαλκιάς ερμηνευτής
Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθέτης
Γιώργης Χριστοδούλου τραγουδοποιός
Νίκος  Χρυσικόπουλος  ποιητής
Γρηγόρης Ψαριανός βουλευτής
Κατίνα Ψαριανού συγγραφέας
Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και από το παρακάτω link:
https://www.youtube.com/watch?v=Oxwx8Hg7lCk  

Είσοδος ελεύθερη.
 


FREE THINKING ZONE - « Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής»

Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων(Αποκλειστικός Δωρητής του Προγράμματος - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone διοργανώνουν την Τρίτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανοιχτή δράση με τίτλο: « Η ποίηση είναι παντού. Γίνε για μια μέρα ποιητής». Η δράση θα διαρκέσει όλη την ημέρα, από το πρωί στις 10:00 μέχρι το απόγευμα στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Τις ενέργειες θα πλαισιώσει μουσικά μέρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα σημεία διεξαγωγής της δράσης έχουν ως εξής:
10:00-11:00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Α.Π.)
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Καλλέργη, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά
13:30-15:00 Πλατεία Κολωνακίου
Ορφέας Απέργης, Στάθης Ιντζές, Πέρσα Κουμούτση, Πέτρος Πολυμένης, Πελαγία Φυτοπούλου, Μάριον Χωρεάνθη
16:00-17:30 135ο Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου 94, Γκύζη
Μαρία Κουλούρη, Ελευθερία Κυρίτση, Ασημίνα Ξηρογιάννη
17:30-19:00 Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι
Αγγέλα Γαβρίλη, Πατρίτσια Κολαΐτη, Χάρις Κοντού, Αγγελική Λάλου, Ιωάννης Μαγκαφώσης,
Αργύρης Παλούκας, Έλενα Πολυγένη, Αντώνης Τσόκος, Βάσω Χριστοδούλου

https://www.facebook.com/events/1453627867990079/


NIKOΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΕΗΣ - ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ  ΣΤΗ ΣΦΙΓΓΑ

Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 8 το βράδυ

Ο ποιητής Γιώργος Βέης, συνομιλεί με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη , την Τετάρτη 15 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» Κιάφας 13 στο Κέντρο της Αθήνας. Βραδιά ποίησης και μουσικής.

Ο ποιητής και πρέσβυς επί τιμή υπηρέτησε επί τριαπέντε χρόνια τον διπλωματικό κλάδο και στις 5 ηπείρους. Νέα Υόρκη, Καμερούν, Πεκίνο, Μελβούρνη, Χονγκ Κονγκ, Ντόρντμουντ… μερικές από τις πόλεις που βρέθηκε. Ταξίδι και ποίηση. Γιατί οι άνθρωποι απανταχού είναι ίδιοι. «Η ποίηση είναι ο πρέσβυς, ο μεσάζων ανάμεσα στο φαντασιακό και το πραγματικό» δηλώνει ο ποιητής που εμφανίζεται στο χώρο της λογοτεχνίας το 1973, στα 18 του χρόνια.
«Θα έγραφα  ποίηση ακόμη και αν δεν ταξίδευα» εξομολογείται ο Γιώργος Βέης, ο οποίος υιοθετεί την άποψη του Πεσόα «ότι  τα καλύτερα ταξίδια είναι  εσωτερικά». Ήταν μόνιμος  αντιπρόσωπος της  Ελλάδας στην Unesco.

Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ στην «Σφίγγα».
Μετά την συζήτηση η Αργυρώ Καπαρού και ο Θοδωρής  Βουτσικάκης ερμηνεύουν  τραγούδια που επιλέγει η Λίνα Νικολακοπούλου. Guest η τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου.


Εκδήλωση με τον Μιχάλη Γκανά στην Κηφισιά

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο βιβλίο Ευριπίδης

http://www.in.gr/entertainment/book/news/article/?aid=1500132662

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται την Μαρία Βαχλιώτη, την Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο βιβλίο Ευριπίδης στην Κηφισιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο δεύτερο όροφο του καταστήματος.

Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους, αλλά και ποιήματα άλλων, που αγαπούν, θαυμάζουν ή... ζηλεύουν. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Διευθυντής του περιοδικού Ο αναγνώστης.

Ευριπίδης Βιβλιοπωλείο, Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά
 


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
 
Στις 21-3-2017 ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πέντε σημαντικοί Έλληνες ποιητές θα παραστούν και θα απαγγείλουν το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου και ώρα 8.00 μμ στο Μύλου Ματσόπουλου, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης και ταυτόχρονα το Τρικαλινό κοινό.
Οι ποιητές που θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους είναι οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Αντώνης Κάλφας, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Αντώνης Φωστιέρης. Συντονίζει ο Ηλίας Κεφάλας.

Την παρουσίαση των ποιητών θα κάνουν τρικαλινοί ποιητές με μικρές εισηγήσεις πάνω στη ζωή και το έργο τους.


ΠΑΤΡΑ: Εκδήλωση για την Ημέρα της ποίησης στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνική Οδός Πατρών-Αθηνών 38-40, Πάτρα 26442, Τηλ: 2610 420645
Σε έναν «ποιητικό μαραθώνιο» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από τις 18.00 έως τις 20.00, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ψηφιδωτά και τα γλυπτά της Ρωμαϊκής Πάτρας, να εμπνευστούν από αυτά και να γράψουν τα δικά τους ποιητικά έργα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο για μικρό χρονικό διάστημα, μπροστά από το αντίστοιχο έκθεμα έμπνευσής τους.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Συμμετέχει ο Πατρινός λογοτέχνης και ποιητής Κώστας Λογαράς.
Θα ακολουθήσει στο αμφιθέατρο του Μουσείου συναυλία του μουσικού σχήματος Ονειρόδρομοι σε συνθέσεις του Γιώργου Παπαδόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Κλειώ Πεφάνη φλάουτο, Γιώτα Νίνιου πιάνο, Γιώργος Παπαδόπουλος κιθάρα. Συμμετέχει η παιδική χορωδία Canto Experimental υπό τη διεύθυνση της Ιωάννας Μιντιλογλίτη.
Ενδιάμεσα στις μουσικές συνθέσεις οι μαθητές θα απαγγέλλουν τα ποιήματά τους, με παράλληλη προβολή των εκθεμάτων έμπνευσής τους.
Ομάδα σχεδιασμού & υλοποίησης: Γεωργία Μανωλοπούλου, Λίλα Κουτσουμπελίτη, Θανάσης Θεμελής, Αλεξάνδρα Κωτσάκη.
Σε συνεργασία με την Ευφροσύνη Κωσταρά (Τμήμα Πολιτιστικών θεμάτων Δ/νσης Β’βάθμιας Εκπαίδευσης).
Δηλώσεις συμμετοχής: 2613 616176 ή 2613 616100, ώρα 12:00-15:00.

Στο μεταξύ την Κυριακή 19/3, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα γίνει η εκδήλωση «Ήλθε Ήλθε Χελιδών». Τα «χελιδονίσματα» είναι ανοιξιάτικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και αναβιώνει ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Άλλοτε την πρώτη του Μάρτη και άλλοτε κατά την εαρινή ισημερία, ομάδες παιδιών κρατώντας ομοιώματα χελιδονιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το «τραγούδι της χελιδόνας».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 11 το πρωί. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προσκαλεί τους μικρούς της φίλους στον όμορφο χώρο του Μουσείου, για να φτιάξουν χελιδόνια, να ακούσουν ένα αρχαίο «χελιδόνισμα» και να καλωσορίσουν μελωδικά την Άνοιξη.
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 6-10 χρονών. Διάρκεια 1.30’. Υπεύθυνη σχεδιασμού-υλοποίησης: Αλεξία Μπαρδάκη. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και σε έναν συνοδό τους. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στις 17/3. Τηλ. 2610 275070 (εσωτ. 129) 09:00 –14:00.

*Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας συνεχίζεται και η έκθεση «Δυαδικότητα» με τη συμμετοχή 24 καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων. Διάρκεια έκθεσης έως τις 31.3.2017, ώρες λειτουργίας του Μουσείου, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Ξενάγηση από τους ίδιους τους καλλιτέχνες προσφέρεται κατά τη Διεθνή Ημέρα Ποίησης, την Τρίτη 21 Μαρτίου, ώρα 18:00-20:00.



Δ.Ο.Π.Α.Π. - ΡΑΦΗΝΑ-«Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00μμ, στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου – Λυκείου Ραφήνας
O Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ο  Δ.Ο.Π.Α.Π.  και το Λύκειο Ραφήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσουν ειδικό αφιέρωμα,  το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00μμ, στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου – Λυκείου Ραφήνας.
Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης είναι οι συγγραφείς  Μάριος Μιχαηλίδης και Δημήτρης Κοσμόπουλος, ενώ κατά την διάρκεια της πολιτιστικής βραδιάς θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, του ποιητή της θάλασσας και των ναυτικών από τους μαθητές του Λυκείου. Αποσπάσματα ποιημάτων θα διαβάσει η καθηγήτρια κα Γκέλη Τούλη.
Σας περιμένουμε όλους σε αυτήν την τόσο ξεχωριστή ποιητική βραδιά!
 



ΧΑΝΙΑ: Διήμερη μουσική εκδήλωση - Ο Μίκης της ποίησης και των τραγουδιών
Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, θα παρουσιαστούν 21 μελοποιημένα ποιήματα και δυο ολοκληρωμένα έργα του μεγάλου μας συνθέτη:
 http://flashnews.gr/post/304549/dihmerh-moysikh-ekdhlwsh-sta-xania-o-mikhs-ths-poihshs-kai-twn-tragoydiwn



ΕΔΕΣΣΑ - 21 Μαρτίου 2017 Παγκόσμια μέρα της Ποίησης- Ο Ορφέας τραγουδεί
Στην αίθουσα των εκδηλώσεων της Λαογραφικής Εταιρίας, στην Έδεσσα, Μακεδονομάχων 14, θα γιορταστεί και φέτος, με τον τίτλο «Ο Ορφέας τραγουδεί», στις 21 Μαρτίου η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης.
Στην εκδήλωση όσοι ενδιαφέρονται από την Πέλλα μπορούν να πάρουν μέρος: Οι ποιητές με δυο ποιήματα που θα διαβάσουν οι ίδιοι και οι φιλόδοξοι φίλοι της ποίησης με δύο ποιήματα επώνυμων και καταξιωμένων ποιητών. Μέχρι 15 Μαρτίου να σταλούν τα χειρόγραφα των ποιημάτων. Οπωσδήποτε να τηλεφωνήσουν στον αρ. 23810 25416 για να βεβαιωθούν για την συμμετοχή τους.
(Από την επιτροπή)



…και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται την Άνοιξη με μουσική και ποίηση

Τρίτη 21 Μαρτίου, στο Φάρο, στις 19:00.  

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ: Κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ μουσικής και ποίησης; Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μια ετερόκλητη ομάδα μουσικών διασκευάζει τραγούδια τραγουδοποιών των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί. Από Ian Curtis (Joy Division), Lou Reed (Velvet Underground), και Adrian Broland (The Sound), μέχρι Jim Morrison, Leonard Cohen, Nina Simon, David Bowie.
http://www.snfcc.org/news-room/news/2017/02/march-at-the-snfcc/?lang=el

Δείτε επίσης


Για τις απαγορεύσεις επισκέψεων συγγραφέων κ.ά. στα Γυμνάσια & Λύκεια

Για τις απαγορεύσεις επισκέψεων συγγραφέων κ.ά. στα Γυμνάσια & Λύκεια

02/04/16
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη, και υπό το πρόσχημα της μη διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας των Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΣΔΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΣΔΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

11/09/21
Αγαπητοί συμβασιούχοι, Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό, όσοι αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων