ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


18/05/17

Σήμερα είναι μια μέρα που αφενός (με τον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας) μας έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο και, αφετέρου, έχουμε προεδρικές εκλογές, όπως και στη Γαλλία, διαδικασία που θα τραβήξει, απ’ ότι φαίνεται, επί Μακρόν.

Αποχαιρετούμε τα μέλη μας: Γιώργο Γεωργούση, Βαγγέλη Γκούφα, Παντελή Καλιότσο, Τάκη Καρβέλη, Δημήτρη Μαρωνίτη, Χριστόφορο Μηλιώνη, Ερρίκο Μπελλιέ, Νικήτα Παρίση, Δημήτρη Πετσετίδη, Αντώνη Σουρούνη, Κώστα Στεργιόπουλο και Νατάσα Χατζιδάκι

τους συγγραφείς Ίμρε Κέρτες, Γεβγκένι Γεφτουσένκο, Ντέρεκ Ουόλκοτ και Τσβένταν Τοντόροφ

Αλλά και τη γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά, τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, τις συγγραφείς Βούλα Δαμιανάκου και Καίτη Δρόσου, τη συγγρ. βιβλίων για παιδιά Βούλα Μάστορη, τον καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα, τον εκδότη και μεταφραστή Κώστα Τσιρόπουλο, τον σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή.

Τους σκηνοθέτες Έττορε Σκόλα, Ντάριο Φο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Σπύρο Ευαγγελάτο, Νίκος Κούνδουρο, την Άννα Συνοδινού.

Τους ζωγράφους Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Βαλαβανίδη, Γιώργο Ιωάννου, Γιάννη Κουνέλη, Δημήτρη Μυταρά.

Τους μουσικούς Λέναρντ Κόεν, Τσακ Μπέρι και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη


Σας καλώ στη μνήμη τους να τηρήσουμε 1 λεπτού σιγή


Ακούσατε από τη Γενική Γραμματέα τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε. Η παρακαταθήκη που αφήνει το απερχόμενο ΔΣ περιλαμβάνει:

• Το σάιτ, που έχει μέση επισκεψιμότητα 110 άτομα τη μέρα (και μερικές φορές ξεπερνά τα 400), έχει κατ´αρχήν μεταφραστεί στα αγγλικά, αλλά η αγγλική του μορφή δεν θα ανεβεί αν δεν ελεγχθούν όλα τα λήμματα από τους ενδιαφερομενους συγγραφείς (κάτι που θα γίνει, ελπίζουμε,  προσεχώς).

Πρέπει να τονίσω επίσης ότι στο σάιτ μας μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε, μεταξύ άλλων, όλες τις «Μνήμες εταίρων» που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, τα περιοδικά που εξέδωσε η Εταιρεία και μια επιλογή από τα κείμενα των θεματικών ημερολογίων μας.

• Λόγω του ότι η Αθήνα θα είναι το 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, το ημερολόγιο, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, θα έχει θέμα την Αθήνα, και εξασφαλίσαμε την έκδοση και διανομή του και πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη.
Το κεντρικό σκεπτικό είναι να φανταστούμε την Αθήνα σαν ένα βιβλίο: πώς το διαβάζουν οι επισκέπτες, πώς οι μόνιμοι κάτοικοι; Πώς και από ποιούς έχει (ξανα)γραφεί η πόλη (...και πολλές άλλες προσωπικές προσεγγίσεις).

• Σε λίγες μέρες ανοίγει η Διεθής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Η ΕΣ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα έχει δικό της περίπτερο όπου θα προβάλλεται το προφίλ και η εν γένει παρουσία και το έργο της και τα εκδοτικά της επιτεύγματα με κέντρο την τετράτομη ανθολογία «Δαίδαλος», η οποία θα διατίθεται σε ειδική συσκευασία και με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

• Μιλώντας για τον «Δαίδαλο»: Η ανθολογία μας, που χαιρετήθηκε ως «συμβολή στον πολιτισμό» κυκλοφόρησε σε 20.000 αντίτυπα (δηλ. 80.000 τόμοι), και μοιράστηκε 2 φορές την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κατά τις οποίες πουλήθηκαν περίπου 40.000 τόμοι. Όσες σειρές συγκεντρώθηκαν από επιστροφές θα κυκλοφορήσουν ξανά, το καλοκαίρι, στα περίπτερα, σε κουτί, αυτοτελώς. Τον επόμενο μήνα ήδη, από κοινού με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η Εταιρεία έχει αποφασίσει να αποστείλει σειρές της ανθολογίας σε φυλακές της χώρας. Η συμφωνία μας με την εφημερίδα περιλαμβάνει επίσης τον όρο ότι από τον Ιανουάριο η Εταιρεία έχει την ευχέρεια να αναρτήσει στο σάιτ της ΟΛΟΚΛΗΡΗ της ανθολογία, ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμη από τον καθένα και δωρεάν.

• Με την ίδια εφημερίδα, συμφωνήσαμε ακόμα να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι ο τόμος που ετοιμάσαμε με παραμύθια των μελών μας. Θυμίζω ότι η αρχική ιδέα οφείλεται (και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη) του Ερρίκου Μπελιέ, που δεν πρόλαβε να τη δει υλοποιημένη. Ο τόμος, με τίτλο «Ξαφνικά παραμύθια»,  περιλαμβάνει 60 περίπου ανέκδοτα παραμυθητικά κείμενα πάσης φύσεως και θα έχει εξώφυλλο της εξαίρετης Σοφίας Ζαραμπούκα που επαξίως έγινε πέρυσι επίτιμο μέλος μας.

 

• Από τα «Καθ´οδόν» σχέδια που θα παραλάβει προς υλοποίηση το επόμενο ΔΣ είναι επίσης:

• ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Η επιτροπή βράβευσης θα κινητοποιηθεί φέτος για να τιμήσει τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που προάγουν τη Νεοελληνική λογοτεχνία.

• Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ» για πρωτοεμφανιζόμενο μυθιστοριογράφο.

• Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «Δαίδαλος» που επαναφέραμε πριν 2 χρονιές.

• Όπως είναι γνωστό το ΥΠΠΟΑ έχει κηρύξει το 2017 «έτος Καζαντζάκη» κατά το οποίο γίνονται και θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις. Η Εταιρεία, στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο εκδήλωση στην οποία ο φιλόλογος κ. Νίκος Μαθιουδάκης, ειδικός ερευνητής του συγγραφέα, θα παρουσιάσει ένα άγνωστο καζαντζακικό έργο.

• Μετά από εισήγηση του αντεπιστέλλοντος μέλους μας Κρεσέντζιο Σαντζίλιο, προετοιμάζεται ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

                                                            *    *     *

Αποχωρώντας από τη θέση του Προέδρου μετά από 2 θητείες, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους και όσες μετείχαν στα Διοικητικά Συμβούλια των ετών αυτών, όλους και όλες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς σε επιτροπές και άλλες «αγγαρείες» που χρειάστηκαν και, ιδιαιτέρως την ακάματη Ελένη Καρρά που με ζήλο και αφοσίωση υπηρετεί την περίπλοκη λειτουργία της Εταιρείας κρατώντας διακριτικές ισορροπίες.

•Εύχομαι στο νέο ΔΣ κέφι, επινοητικότητα, εξωστρέφεια, αποτελεσματικότητα και φαντασία.

 

Δημήτρης Καλοκύρης

Δείτε επίσης


Αφιέρωμα της Νέας Εστίας στον Δ. Τ. Άναλι

Αφιέρωμα της «Νέας Εστίας» στον Δ. Τ. Άναλι

20/07/16
Το αφιέρωμα στο εκλιπόν επίτιμο μέλος μας ποιητή και δοκιμιογράφο Δ.Τ. Άναλι περιλαμβάνει κείμενα των: ΖΥΛΙΕΝ ΓΚΡΑΚ: Επιστολή στον Δ. Τ. Άναλι ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ.: Εγκώμιον του
Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

11/11/16
Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 μαζί με τη Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας. Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής