Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Δημήτρη Πετσετίδη


15/04/17

Με θλίψη μάθαμε το θάνατο του συγγραφέα και σκιτσογράφου Δημήτρη Πετσετίδη, σε ηλικία 77 ετών.
 
Ο Δ. Πετσετίδης γεννήθηκε στη Σπάρτη στις 2 Αυγούστου 1940. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα πρώτα του διηγήματα άρχισαν να δημοσιεύονται στη λογοτεχνική σελίδα της εφημερίδας "Τα Νέα" από το 1977. Παράλληλα συνεργάστηκε με το περιοδικό Το δέντρο στο οποίο δημοσίευε, επί χρόνια, διηγήματα, σχόλια στη στήλη "τα φύλλα" και σκίτσα.

 Από το 1957 μέχρι και το 1982 έζησε στην Αθήνα, όπου δίδαξε σε φροντιστήρια. Το 1973 υπήρξε υπεύθυνος ύλης του περιοδικού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), Ευκλείδης Β'. Από το 1964 μέχρι το 1983 δούλεψε και ως γελοιογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας (Ταχυδρόμος, Επίκαιρα, Τα Νέα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Εξόρμηση, Ποντίκι κ.α.) Tο 2001 αρχίζει πάλι να δημοσιεύει γελοιογραφίες στο περιοδικό Αντί μέχρι το τελευταίο τεύχος του (919, 11-4-2008) και στην εφημερίδα Η Εποχή, όπου συνέχιζε ως πρόσφατα.

Το 1981 το διήγημά του "Σιδηροδρομικός σταθμός Σπάρτης" τιμήθηκε με έπαινο στον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος της εφημερίδας Η Καθημερινή. Το 1983 εγκαταστάθηκε στη Σπάρτη και έκτοτε ζούσε και εργαζόταν εκεί. Το 2011 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ουράνη για το σύνολο του έργου του στο διήγημα.

Έχει εκδώσει επτά συλλογές με διηγήματα και τη νουβέλα Τροπικός του Λέοντος.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαμουηλίδη

24/10/22
Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του επίτιμου μέλους μας Χρήστου Σαμουηλίδη, συγγραφέα και λαογράφου.  Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1927. Το 1952 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Πολύτιμη στάθηκε η ερευνητική εργασία του στους προσφυγικούς οικισμούς της Ελλάδας κατά την οποία συνέλεξε 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σημαντική επίσης ήταν η μελέτη του για το παραδοσιακό ποντιακό θέατρο. Για την συγγραφική του δουλειά, έχει τιμηθεί πολλές φορές με σημαντικές διακρίσεις, και το αρχείο του παραχωρήθηκε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκφράζουμε στου οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Στον Σωτήρη Παστάκα το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού ΠΟΙΗΜΑ ΣΕ 140 ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Στον Σωτήρη Παστάκα το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού «ΠΟΙΗΜΑ ΣΕ 140 ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ»

19/01/16
Στις 5 Φεβρουαρίου η Ρώμη βραβεύει τον Σωτήρη Παστάκα, στη διάρκεια της Δέκατης διοργάνωσης του διεθνούς ποιητικού φεστιβάλ “Ritratti di poesia”, στο Ναό του Αδριανού (Tempio di