ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ


22/07/18

Ξεγέλασες τους ουρανούς με ξόρκια μαύρη φλόγα
Πως η ζωή χαρίζεται χωρίς ν’ ανατραπεί
Κι όλα τα λόγια των τρελών που ήταν δικά μας λόγια
Τα μάγευες με φάρμακα στην άσωτη σιωπή

Πενθούσες με τους έρωτες γυμνός και μεθυσμένος
Γιατί με τους αθάνατους είχες λογαριασμούς
Τις άριες μιας όπερας τραύλιζες νικημένος
Μιας επαρχίας μαθητής μπροστά σε δυο χρησμούς

[...] (Μουσική Θάνος Μικρούτσικος)

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε τον θάνατο του ποιητή, στιχουργού και συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων. Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σε ηλικία 14 ετών ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1960 αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα και, δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 24 ετών εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή Συνοικισμός. Παράλληλα γράφει στίχους για τραγούδια (μεταξύ των οποίων και «Το τρένο φεύγει στις 8» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης). Εργάστηκε για δκαέξι χρόνια στο περιοδικό «Reader’s Digest» ενώ   κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965).
Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία.Συνεργάζεται με τον  συνθέτη Χρήστο Λεοντή, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (Θητεία, Μαλαματένια λόγια, Τα λόγια και τα χρόνια κ.ά), Συνεργάστηκε επίσης με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Θανάση Γκαϊφύλλια (Ατέλειωτη εκδρομή, 1975), τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο και πολλούς άλλους.
Παράλληλα έγραψε μυθιστορήματα, εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε διάφορα (φωτογραφικά κυρίως) λευκώματα.
Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα Ο καιρός των χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013  βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολιο της προσφοράς του.

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 12:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
 

Δείτε επίσης


Ανακοινώθηκαν οι βραχείς κατάλογοι των Κρατικών Βραβειων Λογοτεχνίας

Ανακοινώθηκαν οι βραχείς κατάλογοι των Κρατικών Βραβειων Λογοτεχνίας

15/11/16
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τους βραχείς καταλόγους για τα Κρατικά Λογοτεχνικά βραβεία (για βιβλία που έχουν εκδοθεί το 2014):   Διήγημα - Νουβέλα Η
Σε εξέλιξη οι βασικές προσκλήσεις του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη/Πολιτισμός

Σε εξέλιξη οι βασικές προσκλήσεις του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη/Πολιτισμός

26/12/22
Το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας συνεχίζει την περιοδική ενημέρωση των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Φορέων μέσα από το παρόν Newsletter σχετικά με τις τελευταίες