Aνακοίνωση για τον θάνατο του Πάνου Κουτρουμπούση


20/03/19

Aνακοίνωση για τον θάνατο του Πάνου Κουτρουμπούση


Είναι πουλί;
Είν' αεροπλάνο;
Είναι παράθυρα από βούτυρο;
Τροχοί προσευχής;
Είναι "Το Τέλος";

από «Το υπερφυσικό μηχάνημα» (Η Εποχή των Αποκαλύψεων)

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συγγραφέα, μεταφραστή και εικαστικού, μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων, Πάνου Κουτρουμπούση. Ο Κουτρουμπούσης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του μπητ κινήματος στη χώρα μας, συμμετείχε στην παρέα των Ελλήνων υπαρξιστών και δημοσίευσε ανατρεπτικά διηγήματα και ιστορίες. Με βιβλία όπως το Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι, αλλά και με πρωτότυπα έργα όπως τα θεατρικά «ταχυδράματα», ο Πάνος Κουτρουμπούσης άφησε το δικό του στίγμα στα ελληνικά γράμματα. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας.

Ο Πάνος Κουτρουμπούσης γεννήθηκε το 1937 στη Λιβαδειά. Σπούδασε σινε-σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia, στη Ρώμη, ενώ αργότερ εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης, βοηθός παραγωγής σε ελληνικές και ξένες ταινίες (1958-1967), στην εικονογράφηση εξωφύλλων βιβλίων και δίσκων στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη (1963-1995) και ως παραγωγός ραδιοφώνου στην ελληνική υπηρεσία ΒΒC (1979-1981) και την Ουάσινγκτον (1982-1984). Συμμετείχε στην παρέα των Ελλήνων Υπαρξιστών, ενώ ανακατεύτηκε με το ελληνικό μπητ κίνημα και από το 1963 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού Πάλι. Με τον ερχομό της δικτατορίας του '67 έφυγε στο Λονδίνο. Πέρασε λίγα χρόνια στη Μέση Ανατολή και την Αμερική, δημοσιεύοντας σε ξένα περιοδικά και εκθέτοντας την εικαστική δουλειά του. Το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, "Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι" και από τη δεκαετία του '80 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ιστορίες σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του (ταχυδράματα) έχουν παρουσιαστεί στο "Τρίτο Θέατρο" της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, καθώς και στο ραδιόφωνο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βλ: http://www.authors.gr/members/view/author_506

Δείτε επίσης


Για τον Λέοναρντ Κόεν (1934-2016)

Για τον Λέοναρντ Κόεν (1934-2016)

11/11/16
Μη ξεχνάς παλιούς φίλους Μη ξεχνάς παλιούς φίλους που γνώριζες πολύ πριν σε συναντήσω σε καιρούς για τους οποίους δεν ξέρω τίποτε επειδή είμαι κάποιος που ζει μόνος
O Μάνος Κοντολέων στον Ιανό

O Μάνος Κοντολέων στον «Ιανό»

03/10/16