Μαρία Σερβάκη


19/06/15

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της ποιήτριας Μαρίας Σερβάκη, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας. 

Στους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου, στις 17:00 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Βύρωνα.

 

«Λύσε με, αγάπη, λύσε με»

(από άτιτλο ποίημα της Μαρίας Σερβάκη)

Η Μαρία Σερβάκη γεννήθηκε το 1930 στην Κρήτη. Σπούδασε Αρχαιολογία και Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε σχολεία της Ελλάδας και του Λιβάνου. Ήταν ενεργό μέλος και ενεργή υποστηρίκτρια πολλών φιλοζωικών σωματείων. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Περιπέτεια» (1956), «Ενδυτροβαράν» (1971), «Μυστράς» (1972), «Ο άλλος κήπος» (1983), «Περίπατος και σχόλια της Σέρκετ Μπαστ Ρα στους χώρους των ανθρώπων» (1992), «Αποσταθεροποιήσεις σε συχνότητες αντιεπιστημονικής φαντασίας» (1995), «Το φίδι - Μία Ιεροτελεστία» (1998), «Μήδεια» (2003), «Οδοιπόρος» (2014). Η Μαρία Σερβάκη, με την ιδιότυπη ποίησή της και την, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, «υπέρλαμπρη στίλβη των στίχων της», έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από τους ομότεχνούς της.

Δείτε επίσης


Η Έρση Σωτηροπούλου υποψήφια για το βραβείο Femina

Η 'Έρση Σωτηροπούλου υποψήφια για το βραβείο Femina

20/09/16
Tο μυθιστόρημα «Ce qui reste de la nuit», η γαλλική μετάφραση (από τον Gilles Decorvet και τις εκδ. Stock) του τελευταίου βιβλίου της 'Έρσης Σωτηροπούλου με τίτλο «Τι μένει από τη νύχτα», είναι
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τη σύλληψη του μέλους της συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τη σύλληψη του μέλους της συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου

01/02/23
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τη σύλληψη του μέλους της συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου        Η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει τη σύλληψη του μέλους της συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου για μήνυση που του ασκήθηκε λόγω δημοσίευσης απόψεών του αναφορικά με τη σχέση επιστήμης και θρησκευτικής πίστης. Το γεγονός της σύλληψης στον χώρο Βιβλιοπωλείου και ύστερα από εκδήλωση όπου ο συγγραφέας ήταν ομιλητής, αποκτά διπλό σημειολογικό βάρος!   Η Εταιρεία Συγγραφέων η οποία έχει ορίσει με το Καταστατικό της ως έναν από τις βασικούς της σκοπούς την "προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας στο λόγο και την έκφραση, μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη" διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός αυτό και δηλώνει ότι βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό όλων όσων πλήττεται η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Πιστεύουμε ακράδαντα πως "η προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη είναι χρέος κοινό"*! *(Ιδρυτική Διακήρυξη ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ της 2ας Ιουλίου 1981)