36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στην Αθήνα


23/08/18

36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στην Αθήνα

30/8/18-1/9/18

Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες, επιμελητές, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, βιβλιοθηκονόμοι έχουν φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ, της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Βιβλία για Παιδιά και Νέους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 30, 31/8 & 1/9 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με θέμα «Όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από τα παραμύθια και τα βιβλία των παιδιών». Η Αθήνα είναι, πράγματι, το καταλληλότερο μέρος ώστε να αναδειχθεί η συνάντηση των πολιτισμών, αλλά και η συνδιαμόρφωση ενός νέου πολιτισμικού πλαισίου.

Σε κάθε συνέδριο αυτού του βεληνεκούς, οι σύνεδροι μπορούν να ενημερωθούν για τις παγκόσμιες τάσεις στη γραφή και την εικονογράφηση, τις πολιτικές στην έκδοση και στην προώθηση της ανάγνωσης, τις εξελίξεις στη μελέτη και την έρευνα της λογοτεχνίας.

Θα έχουν επίσης τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν κορυφαίες προσωπικότητες, δημιουργούς και ερευνητές, οι οποίοι διαμορφώνουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Στο συνέδριο της Αθήνας, μεταξύ άλλων, θα βρίσκονται η βραβευμένη συγγραφέας Katherine Patterson, προσκεκλημένοι ομιλητές όπως η συγγραφέας πολλών βιβλίων για παιδιά με θέμα τη φτώχεια και τον πόλεμο Deborah Ellis, ο καθηγητής και περισσότερο γνωστός ως ερευνητής των εικονοβιβλίων Perry Nodelman, ο Gregory Maguire, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ιδρυτής οργανισμών με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης, ο Michael Neugebauer, εκδότης του οίκου Minedition, η Kathy G. Short, καθηγήτρια Γλώσσας, Ανάγνωσης και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η Leila Maktabi Fard, Ιρανή ερευνήτρια της παιδικής λογοτεχνίας, και εκατοντάδες άλλοι δημιουργοί και ερευνητές.

Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής διοργάνωσης θα απονεμηθούν και τα βραβεία της ΙΒΒΥ. Συγκεκριμένα το ASAHI Award, σε οργανισμό ή πρόγραμμα προώθησης της ανάγνωσης, και βέβαια το μεγαλύτερο παγκόσμιο βραβείο σε συγγραφέα και εικονογράφο βιβλίων για παιδιά και νέους, το IBBY H.C. ANDERSEN AWARD. Φέτος το βραβείο απονέμεται για τη συγγραφή στην Eiko Kadono από την Ιαπωνία και για την εικονογράφηση στον Igor Oleynikov από τη Ρωσία. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και θα καλυφθεί από ιαπωνικά, ρωσικά και διεθνή μέσα.

Η Αθήνα υποδέχεται το παγκόσμιο συνέδριο της ΙΒΒΥ και πάλι ύστερα από 42 χρόνια. Κάποιοι θυμούνται τη διοργάνωση του 1976, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και παραδέχονται ότι άλλαξε τη ρότα της μελέτης και της έρευνας της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στη χώρα μας. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε άλλη πόλη και σε άλλη χώρα. Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το οποίο, το 2019, συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, αγωνίστηκε να φέρει το συνέδριο στην Αθήνα θέλοντας να δείξει σε όλους ότι η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα και ότι η σύγχρονη δημιουργία και παραγωγή βιβλίων για παιδιά βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Πληροφορίες στον ιστότοπο του συνεδρίου www.ibbycongressathens2018.com

36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στην Αθήνα

Δείτε επίσης


Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών

15/02/23
Ως Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του χώρου του Θεάτρου και των Τεχνών. Στην ιδρυτική μας διακήρυξη τονίζουμε πως θεωρούμε
Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η 19 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ)

Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η 19 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ)

21/12/22
Δελτίου Τύπου 12/12/2022 Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ)   Επιστρέφοντας