3° Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών


18/09/17


Κύκλος Ποιητών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

 
 
Ο Κύκλος Ποιητών οργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Κακογιάννη, το Ίδρυμα Λασκαρίδη και μια σειρά από άλλους φορείς και δήμους το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή 24 ξένων και 50 Ελλήνων ποιητών. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, και η λήξη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, στις 23 Σεπτεμβρίου στις 20:00. Ποιητικά αναλόγια θα γίνουν σε εμβληματικά μουσεία της Αθήνας (Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), σε Ιδρύματα Πολιτισμού (Κακογιάννη, Λασκαρίδη, Σινόπουλου) και σε δήμους (Αιγάλεω, Ταύρος, Μαραθώνας, Χαλάνδρι), στο θέατρο Κουν σε συνεργασία με το Θεατρικό Αναλόγιο που πραγματοποιείται την ίδια περίοδο, στο Πόλις Αρτ Καφέ, όπου διοργανώνεται συνάντηση και συνομιλία νέων ποιητών, ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα υποδεχτεί τους ποιητές στο Δημαρχείο.
            Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ιδρύθηκε από τον Κύκλο Ποιητών το 2013, μέσα στην κρίση, και σκοπός του είναι να συμβάλλει στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών ποιητικών και ευρύτερα αισθητικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων και την υποδοχή του διαφορετικού και του καινούργιου στην ελληνική ποιητική σκηνή, η οποία υπήρξε ανέκαθεν μια από τις πιο πλούσιες του κόσμου· στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης και την προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό· στη διακαλλιτεχνική συνομιλία και την επανατοποθέτηση της ποίησης και της τέχνης ευρύτερα στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να συνεισφέρει στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο και ειδικότερα της Αθήνας ως πόλης της ποίησης και την ανάδειξή της ως σημαντικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού κέντρου πολιτισμού και λογοτεχνίας και αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό για όσους αγαπούν την ποίηση. Στο Φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει, τις προηγούμενες φορές, σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης, όπως οι Adam Zagajewski, Juan Carlos Mestre, Pia Tafdrup, Carolyn Forché, Jack Hirschman κ.ά., καθώς και ορισμένοι από τους επιφανέστερους Έλληνες ποιητές, η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νάνος Βαλαωρίτης κ.ά. πολλοί).
Το 1ο και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (2013, 2015) σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία και η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Η επιτυχία αυτή μας ενθάρρυνε και την ίδια στιγμή έκανε βαρύτερη την ευθύνη μας: στην τρίτη αυτή διοργάνωση προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας, να εδραιώσουμε τη θέση του Φεστιβάλ ως θεσμού της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής στην Αθήνα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτιστικών δράσεων γενικότερα και ενόψει της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018». Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να επανέλθει το 2018, κατά παρέκκλιση της διετίας που ορίζει τη διοργάνωσή του, στο πλαίσιο ακριβώς της μεγάλης γιορτής του βιβλίου στην πόλη της Αθήνας, όπως επίσης και να πραγματοποιήσει προφεστιβαλικές και μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο ίδιο πλαίσιο, ενισχύοντας τη διάσταση της ποίησης στο άνοιγμα αυτό στον δημόσιο χώρο.  Στο μεταξύ, ένα μόνο πράγμα θέλουμε, να καταφέρουμε να φέρουμε τον ευρύ κοινό σε επαφή με τον ποιητικό λόγο αλλά και την ίδια την ποιητική βίωση της εγκόσμιας ζωής, όπως την ευαγγελιζόταν ο Χαίλντερλιν.


Οι συμμετέχοντες
Το φεστιβάλ για πρώτη φορά περιλαμβάνει αφιέρωμα. Φέτος παρουσιάζεται η Σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στο φεστιβάλ: Βένο Τάουφερ, Ίβο Σβέτινα, Μπόρις Νόβακ (αντιπρόεδρος του διεθνούς Pen Club), Μάγια Βίντμαρ, Πέτρα Κόλμαντσιτς και Άλες Στέγκερ. Άλλοι ξένοι ποιητές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ: ο πολυβραβευμένος ποιητής Σαλά Στετιέ από τον Λίβανο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe» Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός ποιητής κια θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι, ο ριζοσπαστικός ποιητής Ντίνου Φλαμάντ από τη Ρουμανία, ο οποίος έζησε για χρόνια εξόριστος λόγω του πολιτικού καθεστώτος της χώρας του, η Αγκνέ Ζαγκρακαλιτέ από τη Λιθουανία, ο Αλί Καλντερόν και ο Μάριο Μποχόρκες από το Μεξικό, ιδρυτές του μεγαλύτερου ισπανόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού ποίησης στον κόσμο (Círculo de Poesía), ο πολυβραβευμένος Ισπανός ποιητής Αντόνιο Πραένα, η Φρανσουά Κουλμίν από τη Γαλλία και οι ρωσίδες Τατιάνα Σερμπινά και Αγλαΐα Σολόβιεβα, ο Μίλοβαν Μάρτσετις από τη Σερβία, ο σπουδαίος Γιανγκ Λιαν από την Κίνα, ο παλαιστίνιος πολιτικός ποιητής Νατζουάν Νταρουίς, ο Λουάν Τζούλις από την Αλβανία και οι Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου από την Κύπρο.
 
Σημαντικά:
Έναρξη: Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής
Λήξη: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, Πειραιάς
Βραδιά Ελληνοσλοβενικής ποίησης: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι Σλοβένοι και Έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματα.
Βραδιά Νέων Ποιητών: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στο Πόλις Αρτ Καφέ. 18 νέοι ποιητές διαβάζουν ποιήματα και τέσσερις ξένοι ποιητές παρεμβαίνουν και μιλούν για το πώς βλέπουν οι ίδιοι την ποίηση στον κόσμο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.
 

Δείτε επίσης


Παρουσίαση βιβλίου Ο θείος Κωστάκης και η Ρίτα Χέιγουορθ

Παρουσίαση βιβλίου "Ο θείος Κωστάκης και η Ρίτα Χέιγουορθ"

31/10/22
Βραχύς κατάλογος για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη

Βραχύς κατάλογος για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη

28/04/16
Ανακοινώνεται σήμερα Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016, ο βραχύς κατάλογος πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών για το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων. Το συγκεκριμένο